Arthur Hayes visszatért

spot_img

“Black is back”, vagyis “a fekete visszatért” felkiáltással kezdte mondanivalóját a Twitteren Arthur Hayes, a BitMEX-ből milliomossá váló egykori tőzsdeigazgató. Utoljára tavaly szeptemberben tweetelt, abban az időben, amikor a BitMEX komoly átalakuláson ment keresztül. A New York-i ügyészség egy csomó törvénysértéssel vádolta őt és a tőzsdét, ezután lemondott. Kicserélődött az igazgatótanács is és a BitMEX egy teljesen legális tőzsdévé vált, ahol mára a kereskedés 100%-át azonosított ügyfelek végzik.

Hogy a jogi ügyeivel épp mi a helyzet, azt nem tudtuk meg, de a visszatérés alkalmából kaptunk tőle egy hosszú blogposztot, aminek a lényege az volt, hogy rossz a rendszer és vegyétek ki a pénzeteket a rendszerből.

Hayes azt írja, figyelemmel követte a GME részvények alakulását. Világos, hogy a kisember vs. Wall Street-i nagy hal narratívában utazik. Ő maga is vett volna GME-t, de addigra a Robinhood már letiltotta a vásárlást. Hayes szerint az elszámolások rendszere “cinkelt” és úgy van beállítva, hogy a nagy halakat juttassa pozícióba.

Hayes megállapította, hogy a modern korban, mindenkinek egyforma hozzáférése van a piaci információkhoz, gyakran ingyen; a kisbefektetőknek mégis rengeteg középső emberen, alapkezelőn, ETF-en kell végigmenniük ahhoz, hogy befektessenek. Ha pedig az elérhető eszközöket veszik kézbe, pl. A Robinhood alkalmazást, akkor is a régi rendszer akadályaiba botlanak.

“A kisbefektetők az ágyútöltelék a gazdagoknak. Mégis gyerekként kezelik őket és őket fenyítik meg, ha kiállnak magukért. Világosak a játékszabályok, ha nem tetszik, hagyd el a pályát”.

“Vedd ki a pénzed a brókertől. Ne kereskedj. Ne tegyél pénzt abba a rendszerbe, ami másodrangú polgárként kezel. Ezt úgy hívják, hogy kívülmaradás, ami rendkívül hatásos és felszabadító.”

– írja Hayes.

Az egykori BitMEX igazgató azzal támasztotta ezt alá, hogy az amerikai polgárjogi mozgalmak hatásos fegyvere volt a rendszeren kívül maradás. Például, amikor ugyanolyan árat fizettek a buszjegyért a feketék, mint a fehérek, akik elől ülhettek a buszon; a déli városok feketéi elkezdtek együtt autózni. A bevételkiesés miatt a nagyobb fekete lakossággal bíró városok lemondtak a diszkriminációról.

“Amikor a gazdasági kár találkozott a rasszizmussal, a rasszizmust legyőzték. Akkor is, most is, minden a pénzről szólt.”

Hayes még sok bekezdésen keresztül ecseti, hogy mit tegyünk, hogy ne húzzanak le minket a brókerek és hogy a pénzünk a rendszeren kívül maradjon.

Végső soron arra szólít fel, hogy lépjünk át egy új rendszerbe, ami a Bitcoin és a kriptopénzek által megteremtett rendszer.

“A pálya már a kibertérben van, és mindenki, akinek egy internetre csatlakozott eszköze van, elkezdhet játszani a pályán.”

A teljes bejegyzés itt olvasható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img