Jó szórakozást a csórósághoz!

spot_img

A bitcoin árfolyama a hétvége során átlépte az 58 000 dollárt, amivel egyetlen coin értéke meghaladta egy kiló aranyét. A vezető kriptopénz éppen 4 évvel ezelőtt, 2017. márciusában lépte át az 1 BTC = 1 unciás (~33g arany) mérföldkövet és csak találgatni lehet, hogy hol tarthat majd 4 év múlva.

Ahhoz, hogy maga az egész bitcoin hálózat is értékesebbé váljon az aranynál, további 8-10 szeres növekedésre lenne szükség. Többféle mérőszám kering az interneten, de a világ teljes aranykészletének az értékét a legtöbb forrás 8000 és 12 000 milliárd dollár közé becsli. A bitcoin piaci kapitalizációja jelenleg 1000 milliárd dollár környékén jár, tehát a mostani árfolyamot figyelembe véve nagyjából félmillió dolláros coinonkénti árra lenne szükség a trónfosztáshoz.

Ennek elérését sokan teljesen elképzelhetetlennek tartják, de egykor ugyanez volt a helyzet az 1, 10 és 100 dolláros határok átlépésével is, ma mégis tízezrekben számoljuk az árfolyamot.

Felmerülhet a kérdés, hogyha a legértékállóbbnak gondolt befektetési eszköz ilyen ütemben veszít értékéből a bitcoinhoz képest, akkor vajon mire juthatunk, ha minden másnak az értékét is ehhez kezdjük el hasonlítani.

A Google szerint egy átlagos amerikai, tehát a világ egyik leggazdagabb országában élő ember évente nagyjából 2641 dollárt (~750 000 forintot) költ élelmiszerek vásárlására, vagyis egy háromfős család esetében évente már 0.125 BTC-ből megoldható lenne az étkeztetés, ami így kimondva egy kicsit megdöbbentőnek hangzik.

Most nem szeretnék a világ minden egyes árucikkén, ingó és ingatlan vagyontárgyán végigmenni, mert ezeknél szintén hasonló konklúzióra juthatnánk, de azért érdekességképp még megemlítem, hogy a kriptós körökben soikáig egyfajta státuszszimbólumnak számító Lambo-t (és nem egyetlen kocsit, hanem a teljes 11 milliárd dollárt érő vállalatot) ma már a forgalomban lévő coinok nagyjából 1%-káért (190 000 BTC) fel lehetne vásárolni.

A világon minden veszít az értékéből a bitcoinhoz képest, még a többi kriptopénz is. Habár rövidebb távon egyes kriptodevizák képesek lehetnek túlteljesíteni a BTC-t, az általános trend az, hogy a több évre előre gondolkodó kereskedők az emelkedő szakaszok során bitcoinra váltják a profitjukat, így az altok többsége egy-egy átmeneti emelkedést leszámítva, folyamatos lejtmenetben van a BTC-hez képest.

A jelenség megfigyelhető például az egyik legnépszerűbb alt, a Litecoin grafikonján is, ami jó pár bika piaccal és egy erős közösséggel a háta mögött sem volt képes a korábban elért csúcsok megdöntésére.

Ebben a tekintetben sok szempár szegeződik idén a sokak által kedvelt ethereum chart-jára is. Habár az ETH korábban impresszív emelkedést mutatott be a BTC-vel szemben, az majd csak ennek a ciklusnak a végén fog kiderülni, hogy képes lesz-e továbbra is pariban maradni a vezető kriptovalutával.

Sokakat megtéveszthet, hogy miközben a bitcoin ellenében alulteljesít az általuk választott altcoin, dollárban mégis növelni tudja az értékét, így azt az érzetet keltheti bennük, mintha a portfóliójuk is folyamatosan gyarapodna.

A fenti példában említett ethereum dollárban kifejezett értéke például már 40%-kal meghaladta korábbi rekordját (2018: $1400/ETH -> 2021: $2000/ETH), a bitcoinhoz képest viszont továbbra is 80%-os mínuszban van (2018: 0.15 BTC/ETH -> 2021: 0.033 BTC/ETH). Vagyis sokkal jobban járhatott az, aki az utolsó csúcs környékén, vagy az azt követő hónapokban bitcoinra váltotta a tokenjeit, mint az, aki végig etherben tartotta a kriptós megtakarításait.

Azoknak, akik több éves távlatokban gondolkodnak és altcoinokkal is rendelkeznek, érdemes szemmel tartaniuk az altjaik bitcoin kereskedési párját és egy jelentősebb emelkedés után megfontolniuk, hogy BTC-re váltsák az ezeken elért profitjukat. Eddigi tapasztalataink alapján csupán egy-két alt volt képes arra, hogy több éves távon, és nem csak az emelkedő, de korrekciós trendekben is képes legyen lekörözni a BTC-t (pl.: Chainlink), így nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez a jövőben sem fog megváltozni.

Az altok többsége ma még a mélypontja közelében áll a bitcoinhoz képest, így senkinek sem kell kapkodva rohannia az átváltáshoz, de ha néhány hét, vagy hónap múlva beköszönt az igazi alt szezon és az egész piacra a napi 50-100-200%-os növekedések lesznek jellemzőek, akkor csakis azok kerülnek majd ki győztesen a helyzetből, akik le tudják győzni a saját kapzsiságukat és a további, soha véget nem érő emelkedésben való reménykedés helyett képesek lesznek megnyomni az eladás gombot. A kizárólag csak papíron létező profit nem profit, sőt, akár hatalmas veszteséggé is válhat. Ezt 2018-ban sokan megtapasztalták, idén ne ismételjük meg a mások által már ezerszer megbánt hibát.

A nemzetközi kriptós közösségben, de főleg a bitcoin maximalisták körében az elmúlt hónapok során egyébként már elterjedt egy félig mémnek, félig gúnyos megjegyzésnek szánt jókivánság is, amit általában azoknak szokás mondani, akik a bitcoin helyett valami más pénzügyi eszközben (pl.: dollárban, vagy mondjuk ethereumban) mérik a gazdagságuk mértékét. A sokszor csak egyetlen nagy ‘H’ betűvel rövidített mondat így hangzik:

‘Have fun staying poor!’ – Jó szórakozást a csórósághoz!

Ha szeretnél még több hírrel és elemzéssel találkozni, kövess minket a YouTube-on és a Discordon is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img