Túl magabiztos kereskedők okozhatták a bitcoin árfolyamának tegnapi összomlását

spot_img

A tegnapi flash crash mélypontján a bitcoin közel 20%-os mínuszban volt a nap kezdetéhez képest, bár a pontos számot nehéz megállapítani, mert a különböző tőzsdéken más és más aljak alakultak ki. A Binance-en például csak 47 700 dollárig, a Bitmexen 47 400 dollárig, a Coinbase-en 46 700 dollárig, a Krakenen viszont egészen 45 000 dollárig zuhant a BTC árfolyama.

A tegnapi zuhanást a sok kereskedő által figyelt 21 napos mozgóátlag fogta meg, ami az emelkedő trend során már többször szolgált dinamikus támasztékul. Ennek esetleges elvesztésével az 55 napos átlag környéke (jelenleg ~40 000 dollár) kerülhet a traderek fókuszába. 

A vérfürdő hátterében a túl sok, magas tőkeáttétellel megnyitott kereskedési pozíció állhatott, melyek nyitva tartásáért 8 óránként jutalékot kell fizetnie a tradereknek. Az alap esetben 0.01%-os fee a Binance-en tegnap reggelre 0.15%-ra növekedett, ami azt jelezte, hogy túl sokan és túl nagy magabiztossággal számítottak az árfolyam további emelkedésre. Ilyenkor már egy kisebb visszaesés is elég szokott lenni ahhoz, hogy elkezdje kiütni a tőkeáttételes kereskedők által beállított szűk stop-lossokat, amik aztán öngerjesztő folyamatként további eladásokhoz és az egyre lejjebb lévő stoppok likvidálásához vezetnek.

A túlzott elbizakodottság oka az lehetett, hogy a múlt héten újabb 600 millió dolláros bitcoin vásárlást belengető Microstrategy vezetője pénteken közölte, hogy végül ennél is többet, egymilliárd dollárt fordítanak majd erre a célra.

Michael Saylor korábbi, ehhez hasonló bejelentéseit néhány nappal később mindig egy újabb szokta követni, melyekben közzéteszi, hogy a vállalata milyen átlagáron és hány új bitcoint vett magának. A piaci szereplők talán azt hihették, hogy a Microstrategy ezekben a napokban esedékes újabb vásárlása egy stabil alapot jelenthet majd az árfolyam további emelkedéséhez, de úgy tűnik, túlzó volt az optimizmusuk.

Saylor egyébként egy korábbi interjújában elárulta, hogy egy ilyen felvásárlás során rengeteg kis ügyletet hajtanak végre a kereskedő robotjaik, amik másodpercenként átlagosan 1000 – 2000 dollár értékű bitcoint vásárolnak számukra. Másodpercenként 2000 dollárral számolva, legalább 6 napra van szükség az egymilliárdos vásárlás végrehajtásához.

A tegnapi esést egyébként leginkább a Kraken felhasználói szenvedték meg, a tőzsde alacsony likviditása miatt ugyanis több coin is a piaci átlagot meghaladó mértékben zuhant és kiszedett minden aktív stop losst és kisebb tőkeáttétellel megnyitott ügyletet. Az Ethereum például 700 dollárig esett a Krakenen, miközben más oldalakon 1600 dollár körül maradt az árfolyama, az ADA pedig 86%-ot veszítve a napindító 1 dolláros értékéből, egészen 16 centig zuhant.

Más tőzsdéken csak 80-82 centig esett vissza a Cardano árfolyama

A történtek miatt a közösségi oldalakon a Kraken több felhasználója is perrel fenyegette meg a tőzsdét, mert úgy érzik, hogy valamilyen belső manipuláció állhat a pénzük elvesztésének hátterében.

Ha szeretnél még több hírrel és elemzéssel találkozni, kövess minket a YouTube-on és a Discordon is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img