Microstrategy: újabb hitelfelvétel, újabb 600 millió dolláros bitcoin vásárlás

spot_img

Úgy tűnik határtalan a Microstrategy bitcoin iránti étvágya. A szoftvercég tavaly 1.2 milliárd dollárt fektetett BTC-be, aminek értéke azóta 3.4 milliárd dollárra növekedett. Ezt most további 600 millióval növelnének. A vásárlásra fordított összeget piaci hitelfelvételből teremtenék elő.

A cég tavaly decemberben élt először ezzel a lehetőséggel. Akkor olyan kötvényeket bocsátottak ki, amelyekre a fedezetet a vállalat következő 8 évben elért profitja jelentette. Ebből eredetileg 400 millió dolláros bevételt reméltek elérni, de alig néhány óra alatt 650 millió dollárnak megfelelő befektetői igény érkezett a felhívásukra.

Az ajánlat azért lehetett vonzó a hitelezők számára, mert a Microstrategy egy évtizedek óta stabilan működő, adóssággal nem rendelkező vállalat, tehát megbízható adósnak tekinthető. De a cég emellett azt is vállalta, hogy ha nem tudja fizetni az felvett hitelek kamatait, akkor a cégben szerzett részesedéssel, részvényekkel fizeti ki a hitelezőket, amire 30%-os prémiumot ajánlottak fel, tehát a piaci árnál ennél jobb arányban kárpótoltak volna a befektetésért. Kis túlzással, de ez lényegében ingyen pénzt jelentett a hitelezők számára.

Bár voltak akik bírálták a vállalat hitelfelvételét, a számokat tekintve lépésük teljesen logikusnak tűnhet.

0.75%-os hitelt vettek fel egy olyan eszköz megvásárlására, ami évente átlagosan 250%-kal növeli az értékét. Ha pedig a 400 millióért vásárolt botcoinjaikat még egy BlockFi-hez hasonló platformon is elhelyezik, ott évente 5%-os kamatot, vagyis 20 millió dollárt kaphatnak értük cserébe, amivel lényegében 50%-kal növelhetik a cég hagyományos működéséből származó, évente átlagosan a 30-50 millió dolláros sávban mozgó profitját.

A bitcoin értéke azóta megduplázódott, a Microstrategy viszont annyira kedvezőnek érezheti ezt a konstrukciót, hogy az eladás és a korábbi hitelek visszafizetése helyett, most egy újabb, ezúttal 600 milliós kötvény kibocsátással növelné tovább a bitcoinjai számát.

Optimizmusukban szerepet játszhat az is, hogy a Tesla a napokban 1.5 milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt, amihez a Microstrategy-t vezető Michael Saylornak is köze lehetett. Az ügylet bejelentése előtt már tudni lehetett arról, hogy ő és Elon Musk beszélgettek a BTC-ről és sokan úgy vélik, hogy végül is ő győzhette meg a Tesla vezért a befektetésről.

Saylor azt javasolta Musk-nak, hogy vásároljon bitcoint és mutasson példát más vállalatok vezetőinek.

A Microstrategy néhány nappal ezelőtt egy online konferenciát is lebonyolított, amin több ezer cégvezetőnek magyarázták el, hogy milyen jogi előkészületeket követve fektethetik a vállalati megtakarításaikat BTC-be. Saylor korábban adott interjúi alapján, a szükséges lépések megtételére 1-3 hónapra lehet szükség, így az is elképzelhető, hogy ő a közeljövőben más, akár a Teslával megegyező kaliberű vállalatok belépésére és az árfolyamok további emelkedésére számíthat.

Miközben a hétköznapi kisbefektetők a napi kilengések miatt tépik a hajukat, vagy azért siránkoznak, mert úgy érzik, hogy lemaradtak a bitcoinról, az az ember, aki a napokban más vállalatok vezetőivel egyeztetett a BTC-ről, 50 000 dolláros árfolyamon, további 600 millióért vásárol magának. Talán csak véletlen egybeesés.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img