Erre használhatod a CAKE tokeneket

spot_img

A CAKE a PancakeSwap tőzsde saját kriptopénze. Ez egy BEP-20 token, ami annyit jelent, hogy a Binance Smart Chain hálózatán fut. Ez az Ethereum hálózat konkurense, ahol sokkal olcsóbbak az utalási jutalékok, ezért az utóbbi időben egyre népszerűbb a kereskedők körében.

Ahogy az Ethereum hálózatán is fut több ezer ERC-20 token (a legismertebbek pl. a LINK, az UNI, vagy az USDT), úgy a Binance Smart Chain-en is rengeteg token működik. Amíg az Ethereum-on található tokeneket pl. az Uniswap tőzsdén tudod váltani, addig a Binance Smart Chain hálózat legnépszerűbb tőzsdéje a PancakeSwap.

A múltkor már írtunk róla, hogy hogyan tudsz kriptopénzeket váltani és ehhez mire van szükséged a PancakeSwap tőzsdén. Most arról lesz szó, hogy mire tudod felhasználni a tőzsde natív tokenjét, a CAKE-et.

Alapok

A CAKE tavaly szeptemberben, a PancakeSwap tőzsdével egyidőben indult el. Az árfolyamok tekintetében az idei évben remekül teljesített: 1 dollárról indulva a múlt heti csúcson már 19 dollárt ért.

A cikk megírásakor 121,5 millió darab CAKE van a piacon. A CAKE készletének nincs felső határa, viszont rendszeresen megsemmisítik egy részüket, hogy csökkentsék a készletet.

Kapitalizációja közel 1,5 milliárd dollárt tesz ki és a kapitalizációs listán a 49.-ik az összes kriptopénz közül.

Stake-elj CAKE-ért

Nemrég egyszerűsítésre került a PancakeSwap-on a stakelés, most már egyszerűen csak CAKE tokeneket kapszt jutalmul, ha bent tartasz egy poolban egy tokent. Ugyanis ennyiből áll a stakelés: berakod, aztán nézed, ahogy gyűlik a kamat a számládon. A Pancakeswapon bármikor kiveheted (harvest) a nyereséget és leállíthatod a stakelést.

Az alábbi képen az látszik, hogy épp a CAKE Pool-ban stakelek, már 0,002 CAKE-et összegyűjtöttem:

A stakelést a bal oldali menüben, a “Pools” menüpont alatt találod. CAKE-t stakelni egyelőre csak a PancakeSwap-on tudsz, a Binance-en még nincs erre lehetőség.

Adj likviditást, hogy részesülj a kereskedési jutalékból, CAKE-ben!

A CAKE-nek alapvetően egy fő célja van, hogy vele jutalmazzák azokat, akik biztosítják a likviditást a tőzsdének.

A likviditás, vagyis a fizetőképesség egy tőzsde egyik legfontosabb tulajdonsága. A spot kriptotőzsdéken ez azt jelenti, hogy az ajánlati könyv (order book) eléggé fel van töltve ajánlatokkal ahhoz, hogy a te vételi vagy eladási ajánlatod az általad megadott áron, vagy ahhoz nagyon közel teljesüljön.

A PancakeSwap-hoz hasonló DeFi tőzsdéken nincs ajánlati könyv, hanem okos szerződések veszik ki a rendelkezésre álló poolokból a coinokat és küldözgetik a vásárlók és eladók között. A poolok egy-egy kereskedési párhoz tartoznak, pl. BNB-CAKE pool.

Ha vásároltál már PancakeSwap-on, akkor láthattad, hogy melyik poolból teljesült a vételed. A BNB-CAKE kereskedési pár elég népszerű, ezért sokan tartanak fenn poolt ezen a páron. Kevésbé ismert coinok kereskedésekor már előfordul, hogy több poolt is meg kell járni, hogy teljesüljön a vétel vagy az eladás. Például ha nincs XYZ-BNB pár, de van XYZ -> CAKE -> BNB útvonal, akkor a CAKE váltás közbeiktatásával teljesíti a tőzsde a vételt vagy eladást.

Likviditást te magad is biztosíthatsz a tőzsdének. Ezért pedig CAKE jutalmat kapsz. Ha már van CAKE tokened, szállj be pl. egy CAKE-et tartalmazó kereskedési pár liquidity pooljába. De bármelyik másik poolba is beszállhatsz.

Ezt egyszerűen elkezdheted, a bal menüből a Trade / Liquidity alatt. Kattints az “Add Liquidity” gombra, majd válaszd ki azt a párt, ahol szeretnéd biztosítani a likviditást. Két feltétel van: mindkét coinnak szerepelnie kell a tárcádban; mindkét coinból ugyanakkora értékben kell beraknod. Egy megerősítés, a “Supply” gomb megnyomása, majd újabb megerősítés után kész is vagy.

Ha elvégezted a fentieket, akkor kaptál egy BNB-BUSD-FLIP tokent. Ezután elkezdheted berakni ezt egy poolba, ahol kamatot termel neked. Keresd meg az adott pár LP szerződését a “Farms” menüpont alatt. Ellenőrizd az ajánlatokat: az APY az éves kamatot jelenti, kamatos kamat után. A kis számológép ikonra kattinva pedig a potenciális hozamról kapsz egy részletesebb lebontást.

Ez két dolog miatt kockázatos: az egyik, hogy ha egy idő után szeretnéd kivenni a pénzed a liquidity pool-okból, nem biztos, hogy többet fog érni dollárban vagy bitcoinban mérve, mint amikor betetted őket. A másik fontos kockázati tényező az impermanent loss. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor kivennéd a tokeneket, nem biztos, hogy mind meglesz nálad, hiszen a szerződések ide-oda mozgatják őket. Nézz utána az impermanent loss-nak mielőtt belevágsz a farmolásba. APY és a APR mutatók is nagyon volatilisek.

Lottózd el a pénzed

Ha már megvan a ház, a jacht és a világkörüli út is farmolásból és stakelésből, bízd a vagyonod maradék részét a vakszerencsére!

10 CAKE tokenből vehetsz 1 darab lottószelvényt a Pancakeswap-on a “Lottery” menüpont alatt. Amint megerősíted a vásárlást, a rendszer kidob neked 4 darab számot, amiben mindegyik szám 1 és 14 között lesz. Ez lesz a te szelvényed, vagyis nem magad választod meg a számokat.

A jackpotot akkor viheted el, ha mind a négy számot eltalálod, a sorsoláskor. Ekkor a pool 50%-át megkapod. Ha hármat találsz el 20%-ot kapsz a poolból, ha kettőt, akkor 10%-ot (ebből jó eséllyel visszajön a 10 CAKE-et érő szelvény ára is).

A lottó pool maradék 20%-át elégetik, így szűkítik a CAKE készletét.

Sorsolást hat óránként egy automata rendszer szervez.

Mielőtt benevezel egy lottóra, érdemes átnézned a részletesebb leírását is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img