Megnyerte az Nvidia a befektetői által kezdeményezett pert

spot_img

Kedden mondott ítéletet az amerikai bíróság abban a perben, amiben a cég befektetői azzal vádolták az Nvidia-t, hogy az megtévesztette őket.

A keresetben az állt, hogy a befektetők szerint a Nvidia kínai eladásainak 60-70%-a bányászgépekből származott 2017 és 2018 között. Ez önmagában nem lett volna probléma. Viszont állításuk szerint a grafikus chipeket gyártó óriásvállalat eltitkolta a bányászat befolyását a cég profitjára; a nyereséget pedig a “gaming” osztályba sorolta.

A befektetők hivatalos forrásból csak fél év elteltével értesültek arról, hogy az Nvidia komoly kitettséget szerzett a kriptopénz bányászat piacán. Az első információk arról, hogy az Nvidia pontosan mennyire van benne ebben az iparban 2018 első negyedévében láttak napvilágot. Ez pedig együtt járt azzal, hogy pont ebben a beszámolóban értesítették a befektetőket arról is, hogy a következő negyedévre 66%-ot fognak esni a bevételek – a kriptopénz piac 2018 év eleji bedőlése miatt.

A befektetők haragja tehát teljesen érthető volt, az Nvidia részvényei alaposan be is zuhantak, amikor kiderült, hogy hirtelen senki sem akart bányászchipeket venni.

Viszont a kriptopénzek akkori szárnyalása; és a tény, hogy a bányászáshoz Nvidia csipeket használnak nem volt titok, annak ellenére, hogy a PC játékokhoz fejlesztették ki őket. Végül ez volt a fő indoka annak, hogy Haywood Gilliam bíró az Nvidia-nak adott igazat.

Továbbá a felperesek nem tudtak bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy az Nvidia szándékosan eltitkolta volna azt, hogy a bányászat hozta a fellendülést az eladásokban. Az Nvidia pedig – bár nem tájékoztatta pontosan, számokkal a befektetőit, de már akkor elismerte, hogy a bányászok veszik a grafikus chipeket.

Ezzel pont került a két évvel ezelőtt indított eljárás végére.

A kriptopénz piacok újbóli szárnyalása ismét adott egy lökést az Nvidia eladásainak is. Egészen pontosan még mindig nem tudni, hogy a cég által gyártott chipek mekkora része kerül bányász hardverekbe, de belső becslések szerint nagyjából 300 millió dollár értékről van szó az elmúlt negyedévből. 2,5 milliárd dolláros bevétel mellett ez a vállalat bevételeinek relatíve kis része. Az Nvidia új grafikus kártya szériája már erőteljesen korlázotta a bányászás lehetőségeit, hogy még jobban szétválassza a két vásárlói tábort – a játékosokat és a bányászokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img