Összefoglaló elemzés készült a stabil coinokról

spot_img

Habár sokan megvoltak győződve arról, hogy a bitcoin árfolyamának emelkedése a Tether mögött álló cég manipulációinak köszönhető, a New York-i ügyészség most lezárult vizsgálata mindent rendbenlévőnek talált az USDT kibocsátásával kapcsolatban. A Block ennek kapcsán egy 130 oldalas jelentést adott ki a stabil coinok jelenlegi helyzetéről, amiből több érdekes dolgot is megtudhatunk.

Főbb stabil coin statisztikák alakulása 2020 januárja óta:

  • Rendelkezésre álló mennyiség (milliárd dollár): 5.9 → 54.2
  • Havi forgalom (milliárd dollár): 23.5 → $384
  • 100 dollárnál többet tartó tárcák száma: 284 000 → 1 850 000
  • Napi aktív tárcák száma: 53 000 → 307 000
  • Napi utalások száma: 98 000 → 594 000

A növekedés mögött álló legfőbb tényezők:

  • A bányászok adósságai: a bányászok a saját működésüket nem mindig bitcoinok eladásából fedezik, sokszor csak letétbe helyezik a coinjaikat, amikre hitelt vesznek fel. Mivel tavaly márciusban a koronavírus-járvány miatt összeomlottak a világ tőzsdéi és velük együtt a bitcoin árfolyama is, sok bányász nehéz helyzetbe került, mert a közelgő felezés egyébként is nagy terheket rótt rájuk . A csökkenő blokkjutalmak miatt muszály volt fejleszteniük a gépparkjukat, mert csak így tudtak profitábilis módon részt venni a bányászatban, de a hirtelen 50%-kal beeső bitcoin árfolyam miatt ezt csak hitelek felvételével tudták finanszírozni. Ezek nagy részét Tetherben vették fel.
  • USDT alapú határidős piacok elterjedése.
  • A spot tőzsdéken a BTC párok háttérbe szorulása és az USDT térnyerése.
  • DeFi kamatozó szolgáltatások népszerűségének növekedése
  • Az intézményes befektetők megjelenése, akik sokszor nem dollárért, hanem OTC ügyletek során USDT-ért vásárolnak BTC-t.

2020-ban 110 millió stabil coin tranzakció került végrehajtásra, mintegy 1000 milliárd dollár értékben, míg a PayPal ezzel szemben 15.4 milliárd tranzakciót hajtott végre, 936 milliárd dollár értékben.

Egy átlagos PayPal tranzakció nagysága ~60 dollár, míg az átlagos stabil coin utalásé ~9000 dollár. A legtöbben kereskedés céljából tartanak stabil coinokat, az ezekhez köthető átlagos tranzakciók értéke 100 és 1000 dollár között mozog.

A stabil coinok 40%-a tőzsdéken, 11%-a pedig DeFi appokban van letétbe helyezve. A maradékot személyes tárcákban és OTC szolgátlatóknál tárolják. A legnagyobb megőrző a Binance, közel 10 milliárd dollár értékű stabil coinnal.

A stabil coinok 99%-a dollár alapú, a második legnépszerűbbnek számító euró részesedése mindössze 0.3%. A teljes jelentés ezen a linken keresztül érhető el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img