Vitalik Buterin: már nem kell sokat várni a százszoros gyorsulásra

Megosztom

Akár már heteken belül százszorosára gyorsulhat az Ethereum hálózaton futó alkalmazások sebessége, mondta el tegnap Vitalik Buterin egy népszerű internetes podcast, a Tim Ferris Show vendégeként.

Az ugrásszerű növekedésre a hamarosan élesbe álló Optimistic rollup adhat lehetőséget, ami egy Ethereum hálózatra épülő kisegítő megoldás. Működését az alábbi példán keresztül mutatta be az Ethereum alapítója:

“Tegyük fel, hogy internetes adatforgalmat vásárolsz tőlem, aminek a díjszabása 1 cent per megabyte. Befizetsz 10 dollárt a megfelelő okos szerződésbe, majd elkezded használni a szolgáltatást. Minden egyes alkalommal, amikor elhasználsz 1 megabyte-ot, a hálózat rögzíti, hogy feléltél 1 centet a keretedből. Tegyük fel, hogy amikor a nap végén kijelentkezel, 350 megabájtos forgalmat mutat a számláló.

Ahelyett, hogy ezt 350 darab 1 centes tranzakcióként továbbítottuk volna az Ethereum felé, összefűzzük őket és csak egyetlen 3.5 dolláros tranzakcióval rögzítjük a blokkláncon, amivel jelentős mértékben tehermentesítettük a hálózatot.

Amit most elmagyaráztam, az a másodlagos rétegek (layer 2) alapvető működési modellje. Ezekkel normál esetben csak az előbb is bemutatott, egyszerűbb utalásokat lehetne végrehajtani, de a rollupok segítségével már az okos szerződések futtatása során is alkalmazni lehet őket. A technikai részletekbe most nem mennék bele, de akit részletesebben is érdekel, az olvassa el az erről írt cikkemet.

Bármelyik Ethereumon futó decentralizált alkalmazás dönthet úgy, hogy alkalmazza ezt a technikát, amivel megszázszorozhatja a működési sebességét. Ha jól tudom, az Optimism néhány napja már el is készült és rövidesen élesbe is állhat. Már több nagyforgalmú alkalmazásról is tudni lehet, hogy tervezi ennek a használatát (pl.: Uniswap, Synthetix, Chainlink, AAVE).”

Megszületett a döntés az ethereum égetés bevezetéséről

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel