Wash trading folyt a Coinbase-en, 6,5 millió dollár a büntetése

spot_img

Újra a kriptopénzes sajtó címlapjaira került a Coinbase. Most nem a nagy várakozások övezte tőzsdei megjelenés okán, hanem azért, mert lezárult egy eljárás a cég ellen, amiben bűnösnek találták őket.

Épp a napokban írtunk róla, hogy a Coinbase nyakán jelenleg is négyféle hatósági vizsgálat lóg. Ebből egy tegnap lezárult. Az amerikai Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Hatóság három éves vizsgálat után kimondta: a Coinbase-en wash trading folyt és emiatt hamis adatokat szolgáltatott a chicagói árutőzsdének. Emellett egy régi Coinbase dolgozó, Litecoin-on történő wash trading-jét is feltártál.

A Coinbase büntetése 6,5 millió dollár lett. Tekintve, hogy a jelenlegi, tőzsdei bevezetés előtti becsült cégértéke 60 milliárd dollár felett van, ez inkább egy mérsékelt összegnek számít.

A CFTC vizsgálatából az derült ki, hogy három évvel ezelőtt, amikor a Coinbase Pro-t még GDAX-nak hívták, gyakorlatilag a tőzsdén két bot egymással kereskedett. Mindkét botot, a Hedger-t és a Replicator-t az ajánlatok és tranzakciók automatizálására használták. Ezek segítettek kiegyenlíteni az eltérő platformok miatt keletkezett réseket. Ilyenek lehetetek a mobilos és desktop alkalmazások eltérései. A CFTC vizsgálata megállapította, hogy a két bot egymással is kereskedett. Ez pedig látható növekedést okozott a volumenben, a coinmarketcap-nek, majd a chicágói árutőzsdének küldött adatokban. A megnövekedett volumennel pedig a népszerűség, a megnövekedett aktivitás és megfelelő likviditás látszatát keltették.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a Litecoin-on is történt wash trading.

Hat hét alatt, 2016 augusztusától szeptemberéig, egy volt Coinbase munkatárs megtévesztő és manipulatív módon, egymással párosuló vételi és eladási ajánlatokat helyezett el a Litecoin/Bitcoin kereskedési páron a GDAX-on. Ez azt a látszatot keltette, mintha a Litecoin iránt jobban érdeklődnének a kereskedők és nagyobb lenne a likviditása is. A volt munkatárs tettéért a Coinbase a felelős.

– írja a vizsgálat összefoglalásaként a cryptopotato.com

A Litecoin kapcsán a dátum már csak azért is meglepő, mert maga a Litecoin alapítója, Charlie Lee épp akkor dolgozott a Coinbase-nél, mint műszaki igazgató. A vizsgálat azonban nem említi az ő nevét és egyértelműen a tőzsdét jelöli meg vétkesként.

Sem a Coinbase, sem Charlie Lee nem kommentálta még az esetet.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img