Beszakadt a líra, felszökött a bitcoin iránti kereslet

spot_img

Venezueláról mi is beszámoltunk már több ízben, mármint nem az ország látnivalóiról, hanem a kriptopénzekhez fűződő viszonyáról. A hosszú évek ota súlyos gazdasági problémákkal szembesülő dél-amerikai országban egész egyszerűen azért népszerű a bitcoin és társai, mert a helyi pénz olyan ütemben veszít az értékéből, hogy alkalmatlan a hétköznapi igények kielégítésére. Most Törökország kapott egy rövidke ízelítőt abból, hogy miképp fordulhatnak el saját valutájuktól az emberek.

Történt, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök nagy felháborodást keltve leváltotta Naci Agbal nemzeti bank vezért, a hír hatására húsz éve nem látott árfolyamveszteséget a török líra, mintegy 17 százalékot veszített hirtelen az értékéből. Elég, ha rápillantunk a Google egy hetes grafikonjára, jól látszik a beszakadás:

A bitcoin kulcsszóra indított keresések ezt követően pedig így néztek ki az országban:

Azóta helyreállt a líra árfolyama, azt nem tudjuk, hogy hányan adták a fejüket bitcoin vásárlásra első alkalommal a történtek hatására, de minden bizonnyal voltak ilyenek. Azt hozzá kell tennünk azonban, hogy a török fizetőeszköz már hosszú évek óta gyengélkedik, sőt, kifejezetten lefelé tartó trendben van bő tíz éve:

Agbal nem mellesleg csupán négy hónapig volt hivatalban, a közte, és Erdogan között hamar kialakult konfliktus oka a kamatemelés volt, amivel stabilizálni próbálta pénzügyi szakember a líra árfolyamát. Az azóta hivatalba léptetett utódja az alacsony kamatokról ismert, számos kritikával illette elődjét azon rövid idő alatt is, míg hivatalban volt. Nagy kérdés, hogy mennyire bölcs döntés egy fegyelmezettebb, ám a lakosságnak kevésbé kedves szakember leváltása egy populárisabbra, a következő hónapok során kiderül.

Említettük Venezuelát, a témában írott összes cikkünk itt látható. Bár a forint jelenleg stabil, de ha most szeretnél bitcoint vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk, megbízható, kiszámítható szolgáltatás.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img