Feszült közgyűlés után Miami rábólintott az FTX Arena névre

spot_img

Miami-Dade megye közgyűlése megszavazta a Miami Heat kosárlabdacsapat és az FTX kriptotőzsde között létrejött szerződést, aminek lényege, hogy a csapat stadionját a FTX Arena névre kereszteljék.

A közgyűlés 13 tagjából csak 1 képviselő nem szavazta meg a beleegyezést, aki a rövid átgondolási időt kifogásolta. Miami polgármestere örömét fejezte ki, hogy az FTX hajlandó a városba fektetni és kijelentette, hogy kidolgoznak egy olyan programot, ami a szerződésből befolyt pénzt helyi kezdeményesek támogatásába, fiatalok felzárkóztatásába és a fegyveres erőszak visszaszorításába forgatja vissza.

Jimmy Morals, Miami-Dade megye operatív igazgatója szerint a 135 millió dolláros üzletből a megye nettó nyeresége 90 millió dollár lesz, amit 19 év alatt, évente folyósítanak. Az évi 4,7 millió dollárt mellett egy egyösszegű, 14 millió dolláros kifizetést is kap a megye.

A gyűlés alatt gyakran felmerült a fegyveres erőszak kérdése, ami újra forró téma az Államokban, a legújabb mészárlás után. Ennek kapcsán az egyik képviselő az üzlet megkötését Miami-Dade megye történelme egyik legszebb pillanatának nevezte és hangúlyozta, hogy az ebből befolyó összeg mennyi mindenben segítheti a fiatalokat és a fegyveres erőszak visszaszorításának küzdelmét.

A szavazás többi része nem volt ilyen bájos és a politikai harcok itt is kibuktak. Az FTX-et képviselő Daniel Friedberg ügyvéd azzal győzte volna meg a képviselőket, hogy minél tovább húzzák az időt, annál több ember hal meg fegyveres erőszakban. René Garcia képviselő botrányosnak nevezte a kijelentést és úgy fogalmazott, hogy “ez az üzlet nem erről, hanem az Önök zsebeinek megtöméséről szól”.

Amikor aggályok merültek fel annak kapcsán, hogy az FTX tulajdonosainak egy jó része kínai, ill. maga a vezérigazgató, Bankman is hongkongi lakos, Friedberg kijátszotta az ázsiai-gyűlölet kártyát.

A képviselőknek a kriptopénz iparról is voltak kétségeik, akárcsak magáról az FTX üzleti modelljéről. Felmerült, hogy mennyire életképes ez az iparág és vajon az FTX fent tud-e maradni még 19 évig, hogy fizetési kötelezettségeit teljesítse. Végül a képviselők – egy kivételtől eltekintve, áldásukat adták a Heat-FTX üzletre.

Az eddig American Airlines Arena nevet viselő stadion átkeresztelésére a ligának is rá kell bólintania. A Miami Heat munkatársa szerint ez nem jelent majd problémát és az NBA belemegy az átnevezésbe. Ha valami oknál fogva mégsem így tenne, az FTX-nek akkor is fizetnie kéne 2,5 millió dollárt a megyének.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img