Rászállt az amerikai adóhivatal a Krakenre

Megosztom

Az amerikai adóhivatal, az IRS tudomására juthatnak azok a személyes adatok, amit a Kraken felhasználói hagytak meg a tőzsdének. Az Igazságügyi Minisztérium adózási osztálya ugyanis egy kérelemmel fordult Kalifornia állam bírósága felé: azt szeretnék, ha a Payward Ventures – a Kraken-t működtető társaság, átadná azoknak az adófizetőknek az adatait, akik 2016 és 2020 között évente legalább 20 000 dollárt kereskedtek a tőzsdén.

A bíróság akkor hagyhatja helyben a kérelmet, ha megvan az oka azt feltételezni, hogy „a Kraken számla tulajdonosok elmulasztották teljesíteni az IRS-szel szembeni kötelezettségeiket”.

Az Egyesült Államokban ezt John Doe idézésnek hívják és arra utal, amikor több, ismeretlen személyről szóló információkat kérnek be. A leghíresebb példája egy ilyen idézésnek az volt, amikor 2008-ban olyan amerikai állampolgárok adatait kérték be, akik nem jelentették be svájci bankszámláikat. Ez az “IRS Offshore Bejelentési Program” bevezetésével csúcsosodott ki; a program 10 éve alatt beszedtek 11,1 milliárd, előzőleg elmaradt adófizetői tartozást.

De a kriptopénzek piacán sem ez az első eset. Ahogy egyre elfogadottabbak és elterjedtebbek lesznek a kriptopénzek, úgy lesz egyre kevesebb tér a szabályok megkerülésére. Az IRS már 2016 év végén bekérte az amerikai Coinbase felhasználók adatait és azóta is folyamatosan a kapcsolatot keresi velük a potenciális tartozásaik okán.

Az adatszolgáltatást persze szigorú törvények szabályozzák: az adóhivatal sem kérhet be indokolatlanul és tömegesen adatokat. Minden egyes adatnál pontosan meg kell indokolni, hogy miben segítené az IRS munkáját az, ha az adott információt átadnák. A bíróság pedig ez alapján dönt arról, hogy milyen adatokat kér be a tőzsdéktől.

Az események végkifejlete valószínűleg ugyanaz lesz, mint a Coinbase esetében: az IRS megtud annyi adatot, amennyivel fel tudja venni az érintettekkel a kapcsolatot, majd felszólítja őket, hogy fizessék be a tartozásaikat az adóhivatalnak.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel