Kezdenek összeomlani az árak az NFT piacon

spot_img

Nincs könnyű dolga annak, aki az NFT-k aktuális árairól szeretne beszámolni. A kriptotőzsdéken jellemzőbbek a likvid token kereskedési párok; ezek adataiból pedig mindenki számára világos, hogy mennyi az aktuális árfolyam, hogy épp lefelé tendál vagy felfelé megy az árfolyam.

Az NFT-k esetében ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet és nehezebb a piac irányát és hangulatát megállapítani. Az NFT szektorban egyrészt sokkal lassabban reagálnak a változásra az eladók, mint a tőzsdéken, másrészt nem is fokozatosan viszik feljebb vagy lejjebb az ajánlataikat: az is előfordulhat, hogy egy pillanat alatt úgy döntenek, hogy 80%-al olcsóbban adják el az NFT-t.

Ezt nevezték el silent crash-nek, vagyis csendes bezuhanásnak. A piaci szereplők nem is tudatosítják, hogy épp crash van, a vásárlók egyszerűen felszívódnak, miközben az eladók nem igazítják az áraikat. Ők csak sokkal később, egyszer csak lényegesen kevesebbért is hajlandóak eladni a műveket. Ez a padló árfolyam és a teljes volumen jelezheti nekünk, hogy épp az árfolyamok beesése a trend.

Most épp ennek a jeleit figyelhetjük meg az NFT piacon.

A CryptoPunks-ban, az egyik legkorábbi NFT kollekcióban tegnap 40%-os padlóár eséseket is láthattunk. A lenti művet nemrég még 42 ETH-ért vásárolták meg, majd tegnap csak 28 ETH-ért tudták eladni. Egy másik mű 16 ETH-ért kelt el, miután az előző vétel 25.5 ETH volt.

A padlóár esése mellett megfigyelhető a volumenek eltűnése is. Ez az NBA Top Shot-nál szépen kirajzolódik. Az adatok azt mutatják, hogy a volumenek február vége óta fokozatosan és nagy mértékben esnek. Egy Top Shot rajongó a Twitteren, Jordan grafikonra vitte ezt:

https://twitter.com/jfresshhh_/status/1378210798435061766?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1378210798435061766%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Fsilent-crash-as-price-floors-collapse-across-nft-space

A piaci aggregátor Nonfungible.com szerint ez a visszahúzódás az egész piacot érinti: esik a teljes eladások száma, azok értéke és az aktív tárcák száma is.

Meglátásunk szerint az NFT nem tűnik el, de a kezdeti hájp most lényegesen alábbhagyott. Februárban elképesztő árakon elkelt digitális műveket láttunk – ennek a korszaknak most egy időre vége lesz, hogy aztán jobb projektek és ésszerűbb árak vegyék át a helyüket. Hogy ez a korrekció meddig for tartani, arra még egyelőre tippelni sem tudunk.

/cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img