100 milliárd dollárra tartják, de vajon túlértékelt-e a Coinbase?

spot_img

A Coinbase ma fogja közzétenni az idei év első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését. A bevételi adatok nyilvánosságra hozatala a hagyományos piacok legjobban várt eseményei közé tartozik és mivel április 14-én a Coinbase is be fog bekerülni a Nasdaq kínálatába, a jövőben nekünk is érdemes lesz jobban odafigyelnünk ezekre az összefoglalókra.

Becslések szerint a Coinbase részvényei 100 milliárd dolláros összértékkel debütálhatnak a tőzsdén, ami 77-szer több a váltó 2020-ban elért, 1.3 milliárd dolláros bevételeinél. Ez elsőre elég soknak tűnhet, ugyanis az 500 legnagyobb amerikai vállalat részvényeit összegző SP500 index átlagos érték/bevétel aránya 13-15x között szokott alakulni. Talán a Bitcoin elmúlt hónapokban mutatott emelkedése tehette ennyire túlértékeltté a céget? Egy elemző szerint korántsem.

A Coinbase korábban nyilvánosságra hozott jelentései alapján, a bevételeik és forgalmuk megoszlása tavaly az alábbiak szerint alakult. Jól látható, hogy az ezek közötti összefüggést mutató arány nagyjából állandó és ugyanabban a régióban mozog.

A Coinbase 2020-ban lebonyolított teljes éves forgalma 193 milliárd dollár volt, azonban a Cryptocompare adatai szerint 2021 első negyedévében kiugró mértékben, egészen 330 milliárd dollárig növekedett.

2020 utolsó negyedévének 0.54%-os forgalom/bevétel arányával számolva, a tőzsde az idei év első 3 hónapjában nagyjából 1.8 milliárd dolláros bevételre tehetett szert.

Ha feltételezzük, hogy a tőzsde az idei második, harmadik és negyedik negyedévét is ekkora bevételekkel fogja zárni, akkor az ebben az évben 4 * 1.8 = 7.2 milliárd dollárt jelenthet számukra. Ez nagyjából 14-szer van meg a 100 milliárdban, vagyis jelenleg a Coinbase a széleskörben elfogadott érték/bevétel arány (P/E) alapján egyáltalán nem tekinthető túlértékeltnek.

A kedvező számokhoz persze nagymértékben hozzájárult, hogy egy bika piac kellős közepén járunk, de a vállalat vezetői nyilván nem véletlenül választották éppen ezt az időszakot a részvények kibocsátására.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a YouTube-on is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img