Kripto-bevételük bevallására figyelmeztet a spanyol adóhivatal

spot_img

Spanyolország pénzügyminisztériuma a héten kiadott egy figyelmeztetést: a kriptopénzek adóköteles eszközök és ha azok tulajdonosa elmulasztja az aktuális jövedelemadó bevalláson megemlíteni azokat, súlyos büntetésre számíthat.

A Telemadridra hivatkozva azt írja a Decrypt, hogy a spanyol adóügy szerint 15 000 ember tart kriptopénzt vagy kereskedik azokkal és ezáltal köteles befizetni az adót azok után. A spanyol törvények értelmében a kriptopénz tulajdonosok a vásárlásuk után nem fizetnek adót, csak az eladás, a profitrealizálás után. Spanyol adóügyi szakértők felhívták a figyelmet, hogy a kriptóból kriptóba történő váltás is adóköteles, de a kriptopénzekkel való fizetés is.

A spanyol hatóságok kedélyeit legutóbb egy óriási méretűre dagadt kriptopénzes tőzsde reklámkampánya is borzolta: a Bit2me váltó Madrid utcáin, feltűnően sok helyen helyezett el reklámanyagokat. A spanyol értékpapírpiaci felügyeletnek ez szemet szúrt és már belengette, hogy új szabályokat szeretne bevezetni a kriptotőzsdék reklámozására. Ezután ez a felügyelet és a nemzeti bank is – akárcsak a magyar, közleményben figyelmeztetett a kriptopénzek magas kockázataira.

A spanyol adóhatóság figyelmezetetése azután jött, hogy néhány hónappal ezelőtt átment a törvényhozáson egy, a kriptopénzek adóztatásáról szóló új törvénycsomag. Ez alapján szigorúbbak lettek a kriptopénzek adózási feltételei: a felhasználóknak részletes adatokkal is kell szolgálniuk a hatóságok felé, ami „a kriptopénzek megszerzésével, utalásával, átadásával, cseréjével, gyűjtésével vagy fizetési módként való felhasználásával” kapcsolatos.

Több, mint egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok adóhivatala, célzottan, a kriptopénzeket birtoklók számára küldött leveleket, amik szintén az adózási kötelességre hívták fel a tulajdonosok figyelmét. Tavaly Dánia tett ugyanígy.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img