Ez az ország betiltotta a Bitcoint :(

spot_img

„A kriptopénzek többé nem használhatóak közvetlen vagy közvetett módon, fizetésre” – közölte Törökország nemzeti bankja, amivel gyakorlatilag betiltotta a kriptopénzekkel való fizetést az országban. Az új szabályok április 30-tól érvényesek.

Törökországot magas infláció és volatilitás sújtja. A török líra az elmúlt egy év alatt az értékének a harmadát elvesztette. Volt olyan időszak is, amikor dollár ellenében csak a felét érte annak, mint amennyit fél évvel azelőtt ért. Tavaly márciusban a líra egy nap alatt 15%-ot is esett, miután Erdogan kidobta a jegybank elnökét. Az ország monetáris tanácsa különböző elhibázott devizapiaci intervenciókkal a devizatartalék háromnegyedét elégette. Tavaly gyakorlatilag a negyedére zuhant a török jegybank devizatartaléka: a 41 milliárd dollárról 11 milliárd dollárra. A jelenlegi tartalék már arra sem elég, hogy újabb devizapiaci intervenciókkal megpróbálják megvédeni a líra árfolyamát. Ez pedig újabb és újabb eladási hullámokat generál a befektetőknél.

Nem csoda, hogy Törökországban világviszonylatban is magas a Bitcoint fizetésre használók száma. A Chainalysis kripto adopció indexe szerint 154 országból Törökország a 29-ik. Fintech és más fizetési alkalmazásokat is sokkal többen használnak ott, mint a térségben bármelyik másik országban.

Törökország Központi Bankja azzal indokolta a döntést, hogy „a kriptopénzekkel való direkt vagy közvetett fizetés tiltása azért volt szükségszerű, mert ezek az eszközök nem tartoznak egyetlen ellenőrző mechanizmus vagy központi szabályozó szerv felügyelete alá sem.”

török líra / dollár 2020-tól

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img