Nemrég még a tulipán mániánál is rosszabnak nevezte a kriptót, most felveszi kínálatába azt a JPMorgan

spot_img

A JPMorgan Chase, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja arra készül, hogy aktívan kezelt Bitcoin alapot adjon ki az ügyfeleinek. Ezzel a JPMorgan Chase lett a legújabb az intézményes piacon, aki a kriptopénzekhez nyúl.

Az alapról még csak annyit tudunk, hogy idén nyárra várható a megjelenése. A Coindesk névtelen forrásokra hivatkozva azt is állítja, hogy a kriptopénz letétkezeléssel foglalkozó NYDIG lesz a JPMorgan kriptopénz kezelője. A lap információiból az is kiderül, hogy az alaphoz nagy valószínűséggel csak a privát befektetők és magánvagyon kezelők férhetnek majd hozzá.

A JPMorgan vezérigazgatója négy évvel ezelőtt még veszélyes csalásnak nevezte a bitcoint és kijelentette, hogy kirúgja azt a kereskedőt, aki „egy ujjal is hozzáér”. „Ha elég hülye vagy ahhoz, hogy belevegyél, egy nap megfizeted az árát!” – jelentette ki határozottan Jamie Dimon.

Az azóta eltelt években valamelyest mérséklődött Dimon véleménye és visszatáncolt a „csalás” megnevezéstől is. Azóta gyakran beszélt arról, hogy előbb-utóbb úgyis keményen szabályozni fogják a kriptopénz piacot. Legutóbb már csak azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin nem épp az ő ízlése – ez pedig már jelentős mérséklődés volt a pár évvel azelőtti véleményéhez képest.

A vezérigazgató személyes ellenérzése ellenére, a cégen belül megindultak a kriptóhoz köthető folyamatok: februárban a Vállalati és Befeketési Bankolás osztálya arra utalt a sajtó előtt, hogy a nagy érdeklődés miatt elképzelhető, hogy a bank változtat politikáján. A vagyonkezelő osztály bevette  jelentéseibe és publikációiba a kriptopénz piacok helyzetét taglaló elemzéseket is. Az Onyx osztály keretében pedig pár évvel ezelőtt megalakult a JPM coin, egyfajta belsős pilotprogram volt. Jelenleg is új blokklánc szakembereket keresnek ebbe a csapatba, hogy a bankközi transzferek fejlesztésére irányuló terveikkel előbbre lépjenek. Néhány héttel ezelőtt pedig már arról számoltunk be, hogy egy új strukturált értékpapírt dob piacra a bankóriás. Ebbe olyan részvénytársaságok papírjait válogatták bele, amelyek valamilyen módon ki vannak téve a Bitcoin árfolyamának (pl. A MicroStrategy a vásárlásaik által vagy a Riot Blockchain a bányászás által).

A most kiszivárgott új termék lesz az első, ami közvetlen, direkt módon nyújt majd kitettséget a Bitcoin árfolyamának a JPMorgan Chase ügyfelei számára.

A piac egyéb történéseinek kibeszéléséért és kereskedési tippekért, nézz fel a Discord szerverünkre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img