Újabb török kriptopénztőzsde került bajba

spot_img

Úgy tűnik rájár a rúd a törökországi kriptopénz-közösségre, nemrég mintegy kétmilliárd dollár kélt lábra állítólag az egyik tőzsdéjükön, most pedig egy másik vált hirtelen elérhetetlenné. A szóban forgó tőzsde Vebitcoin néven ismert, a címlapjukra váratlanul kikerült egy szöveg, miszerint az utóbbi időben megnőtt érdeklődés, és egyéb kihívások miatt “azt a nehéz döntést” hozták meg, hogy felfüggesztik a munkát. Mindeközben a tőzsde munkatársait előállították a helyi hatóságok.

Egészen pontosan arra hivatkozik a kikerült szöveg, hogy a piac felfutása okán jelentősen megnőtt a tranzakciószám, nem bírták a terhelést, nem tudtak megfelelni az elvárásoknak. A Thodex kriptopénztőzsde kálváriája után rövid időn belül ez már a második eset, hogy összedől egy fontos szereplője a helyi kripto-közösségnek, nem csoda, hogy a Deniz Investment, egy befektetési alap kutatási igazgatója, Orkun Goduk így fogalmazott:

“Ez a piac olyan, mint egy feneketlen gödör, mindenképp szükség van a szabályozásra.”

Az elemző ráadásul azt is hozzátette, hogy a kockázatok újabb kockázatokat szülnek, nem kizárt, hogy a károsultak máshol is bezárják a pozícióikat, hogy fedezzék a veszteségeket, ez pedig további gazdasági problémákat szülhet.

Nem véletlen, hogy a törökök nagy érdeklődést mutatnak az utóbbi időben a kriptopénzek iránt, hiszen óriási infláció súlytja országukat. Márciusban 16% feletti volt az értékromlás, háromszorosa annak, amit kitűzött magának a központi bank. Ebben az évben pedig már 10%-ot gyengült a líra a dollárral szemben, szintén rossz jel minden érintett számára.

Az egész botrány-sorozat még múlt szerdán kezdődött, amikor a Thodex CEO-ja, a huszonhét éves Faruk Fatih Ozer eltűnt, azóta Albániába és Koszovóba repültek a török hatóságok munkatársai, abban reményben, hogy ott nyomára bukkanhatnak a fiatal vállalkozónak, és társainak.

Ennek a kriptopénztőzsdének nagyjából háromszázezer felhasználója volt, a károsultak egyik csoportját képviselő ügyvéd szerint a kár akár több milliárd dollár is lehet. Egy másik, bő hárommilió felhasználóval rendelkező török kriptopénztőzsde, a BTCTurk bejelentette, hogy megőrzési szolgálatást indít hamarosan, ami más tőzsdék felhasználói számára is elérhető lesz. Csak remélni tudjuk, hogy ez a társaság megbízhatóbb, mint az egyéb szereplők.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img