Bikás: a német speciális alapok a pénzük 20%-át kriptóba tehetik

spot_img

Újabb, nagy mennyiségű tőke beáramlására számít a kriptopénz sajtó, miután egy törvénymódosítás megengedte a német speciális befektetési alapoknak, hogy kriptóba fektessenek.

Az új szabályok már július elsejével érvénybe lépnek Európa legerősebb gazdaságában. Ezután az ún. Spezialfond-ok az értékük 20%-át befektethetik kriptopénzekbe.

A Spezialfond-ok – vagyis speciális befektetési alapok, csak néhány ponton térnek el a hagyományos nyílt befektetési alapoktól: például előre megállapításra kerül az egyes eszközosztályok maximális aránya az alapban és néhány bevallási és adózási kötelezettségben is eltérnek. A Spezialfondok kizárólag intézményi befektetők számára elérhetőek és általában akkor jönnek létre, amikor egy adott intézmény felkér a befektetés kezelésére egy alapkezelőt. A Németországban működő több, mint 4000 Spezialfond között nyugdíjalapok, megtakarítási alapok és biztosítási alapok is megtalálhatóak. A Spezialfondok Németországon kívül csak Svájcban és Írországban elterjedtek.

Jártál már a YouTube csatornánkon? Napi több videóval, kérdezz-felelek részekkel és a meetupjaink felvételeivel várunk!

A német kriptopénzes közösség természetesen kitörő örömmel fogadta a hírt, főleg annak tudatában, hogy ezek az alapok legalább 1,8 billió dollárt kezelnek. Sven Hildebrandt, a német Distributed Ledger Consulting igazgatója azt mondta, hogy a törvény módosításáért évekig küzdöttek, de nagyon örülnek, hogy végre összejött. Az ő számításai szerint elméletileg akár 422 milliárd dollár is bekerülhet a kriptopénzekbe. Ez elég optimista számítás, de a kriptopénz piac a meglepetésekről (is) szól.

Németország már a tavalyi év elején is engedélyezte a bankoknak, hogy kriptopénzeket tartsanak és eladjanak. Mivel a BaFin – a német pénzügyi felügyelet, pénzügyi eszköznek ismerte el a kriptopénzeket is, elindulhatott az első Bitcoin ETP is a német tőzsdéken.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img