DOGE-01: egy éven belül Hold körüli pályára állhat az első kriptopénzből finanszírozott műhold

spot_img

Egy tegnap délután kiadott sajtóközlemény szerint 2022. első negyedévében lőhetik ki az űrbe a Doge-01 névre keresztelt űrszondát, aminek célja a Hold megfigyelése lesz. A küldetés nemcsak a nevében utal majd az ismert kriptovalutára, ugyanis annak költségeit teljes egészében Dogecoinnal finanszírozták.

Az Elon Musk által vezetett SpaceX tegnap jelentette be, hogy mostantól kezdve DOGE-t is elfogad az általa végrehajtott űrutazások finanszírozására. Az első ebben fizető partnerük a kanadai Geometric Energy Corporation lett, ami egy 40 kilogrammos holdkutató egység pályára állításával bízta meg a céget. A misszió költségeit teljes egészében az ismert kriptovalutában utalák át a SpaceX számára, amivel kapcsolatban ugyan nem adtak ki részletesebb tájékoztatást, de becslések szerint egy nagyjából 200 – 250 millió dollár körüli összeg lehetett. A hivatalos közlemény szerint ez a megoldás gyorsabb és zökkenőmentesebb volt, mint a hagyományos bankrendszer használata.

Elon Musk egy hónappal ezelőtt jelentette ki, hogy a Dogecoin lesz az első olyan kriptopénz, ami szó szerint eljut majd a Holdig. Az április 1-re időzített bejegyzést akkor persze még nem sokan vették komolyan.

A DOGE árfolyama az elmúlt két hét során a háromszorosára emelkedett, miután kiderült, hogy a kriptovaluta egyik legnagyobb rajongójának számító Musk egy népszerű szórakoztató műsor házigazdája lesz. Ezen időszak alatt egy érdekes elemzés is napvilágot látott, ami összefüggésbe hozta a cégvezért a legnagyobb Dogecoint és bitcoint tároló walletekkel.

A Dogecoin mém alapjául egy 2010. február 23-án készült fénykép szolgált, ami a világ talán leghíresebb kutyájává tette az azon látható Kabuso-t. A shiba inu egyike volt annak a 19 állatnak, akiknek egy japán menhely bezárása miatt kellett villámgyorsan új otthont találni. Kabuso az 58 éves óvóbácsihoz, Atsuko Satohoz került, aki az első találkozásukról több fényképet is készített.

Ezen felvételek közül került ki az a ma már ikonikusnak számító, sejtelmesen néző profilkép is, amit pár hónappal később valaki teljesen véletlenül fedezett fel a gazdi közösségi oldalán és osztott tovább vicces képként a Redditen. A fotó szinte azonnal klasszikus mémmé, és az akkoriban még csak a szárnyaikat próbálgató kriptovaluták egyik ma is népszerű képviselőjének, a Dogecoinnak jelképévé vált.

A 15 éves Kabuso egyébként még ma is él. A fenti képet nemrégiben osztotta meg róla a gazdája.

További hírek és érdekességek a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img