Gazdit keresünk: rejtélyes bitcoin bálna segítheti a Dogecoin emelkedését

spot_img

Másfél hete adtunk hírt arról, hogy egy televíziós show műsor miatt ismét növekedni kezdhet a Dogecoin árfolyama. Az ezt követő napokat egy 50%-os emelkedés követte, így arra is felhívtuk a figyelmeteket, hogy a szombati adáshoz közeledve már érdemes lehet bebiztosítani az addig megszerzett nyereséget.

Nem sokkal második cikkünk megjelenése után, az addig erőtlennek tűnő emelkedés lendületet kapott, miután két tőzsde, az eToro és a Gemini is bejelentette, hogy felveszi kínálatába a DOGE-t. A mém coin ezzel újabb csúcsokat döntve egészen 69 centig menetelt.

Miközben a Dogecoin-t már csak alig néhány milliárd dollár választotta el attól, hogy a Bitcoin és az Ethereum után a harmadik legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező kriptopénzzé váljon, néhány elemző megpróbálta kideríteni, hogy vajon ki(k) állhat(nak) a kutyapénz robbanászszerű emelkedése mögött.

DOGE: november 1-je óta több mint 270-szeres növekedés

Az elemzés szerint az egész rally alapjául egy még 2019 februárjában létrehozott wallet szolgálhatott, amiben jelentős mennyiségű DOGE került felhalmozásra. A kérdéses tárcában jelenleg is ~24 milliárd dollár értékű Dogecoint tárolnak, ami a teljes készlet 28%-a. Ez azt jelenti, hogy a coinok jelentős része egy erős kezű hodler kezében van, ami jelentősen csökkentheti a DOGE-ra irányuló eladási nyomást.

A tárcában tárolt DOGE mennyiség, a Doge árfolyama

Elsőre többen is azt hitték, hogy ez a tárca egy tőzsde által felhalmozott, a kereskedés biztosításához szükséges készleteit jelentheti, de ennek ellentmond, hogy a walletbe  gyakorlatilag mindig csak befelé érkeznek a coinok, kifelé alig-alig utaltak belőle. Ez egy tőzsde esetében szokatlan lenne, hiszen sok felhasználó szereti a saját tárcájának biztonságában tudni a váltókon megvásárolt kriptopénzeket, tehát valamennyi kifelé irányuló forgalomnak mindenképpen lennie kellene.

Ami különösen érdekessé teszi az egészet, hogy ennek a walletnek a létrehozása és aktivitása valamiért kísérteties egyezést mutat a harmadik legnagyobb bitcoin wallet aktivitásával, amiben jelenleg 103 000 BTC-t, vagyis közel 6 milliárd dollárt tartanak letétben.

A tárcában lévő bitcoinok száma, a bitcoin árfolyama

A kérdéses bitcoin tárcát alig negyedórával a dogecoin tárca létrehozása után hozták létre. Az ide beérkező első kisebb utalások:

Az első nagyobb beérkező utalás pedig mind a két tárcába ugyanazon a napon, mindössze két óra eltéréssel érkezett meg.

Az egy nappal későbbi utalásoknál ugyanez történt, mindössze két perc eltéréssel.

Ez a jelenség többször is megismétlődött, például 2019 áprilisában, amikor alig 1 perc telt el a doge és a bitcoin tárcákba beérkező tranzakciók között.

De közelmúltbéli példákat nézve is, például 2021 januárjában, ugyanabban a pillanatban kapott mind a két tárca  egy-egy több részletben beérkező tranzakció sorozatot.

A fentiek alapján tehát összefüggés lehet a két tárca tulajdonosa között. Hogy ki lehet az illető, azt mindenki csak találgatja, de vannak akik Elon Musk-ra, a Tesla vezetőjére gondolnak. Musk először 2019. áprilisában, alig két hónappal a fenti tárcák létrehozása után írt először a Dogecoinról.

“Azt hiszem a Dogecoin a kedvenc kriptopénzem. Nagyon menő.”

Ez viszont azt jelentené, hogy Musk rendelkezik 103 000 BTC-vel is, amiről eddig még sohasem beszélt. Saját bevallása szerint neki csak 0.25 BTC-je van, amit egyszer még régebben, egy barátjától kapott ajándékba.

Ez az üzenet néhány nappal azután keletkezett, hogy a fentebb is bemutatott doge és bitcoin tárcákat létrehozták, vagyis ha Musk igazat mondott, akkor semmi köze sem lehet hozzájuk, ha viszont nem, akkor elképzelhető, hogy tényleg ő a Dogefather, ami egy lefordíthatatlan szójáték és utalás a Keresztapa című filmre, jelezve azt, hogy a háttérből ő mozgathatja a mémcoin szálait.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img