Tőkeáttételes likvidációk okozták a zuhanást – állítja az Alameda elemzője

spot_img

Miközben a tegnapi bezuhanás kapcsán a legtöbben Elon Musk-ra, a kínai FUD-ra vagy az amerikai törvényhozókra mutogatnak, a crash okai sokkal egyszerűbbek. Sam Trabucco, az FTX-et is működtető Alameda Research elemzője így foglalta össze:

  • túlfűtött volt a piac,
  • ezzel együtt kiugró volt a tőkeáttételes pozíciók száma,
  • egy kis beesés pedig láncreakciót indított el, a tőkeáttételes pozíciók likvidációja újabb likvidációkba csapott.

Lássuk az egészet az ő szemével:

Az intézményes befektetők megjelentek a piacon, amivel a Bitcoin szárnyra kapott idén. Ezután a figyelmüket az Ethereum-ra fordították, ami szintén történelmi csúcsokat írt le, és még a bitcoin teljesítményét is felülmúlta. Azzal együtt, hogy Musk shillelte a dogecoint, a nagyobb altcoinok és a kutyás mémcoinok is az egekbe törtek, a piac egyre inkább hasonlított a 2017-es nagy bikapiacon látottakra.

Trabucco elárulta: azt pletykálták a befektetők között, hogy az ETH sokkal inkább támaszkodik a spotra és azt ETH-n kevesebb a tőkeáttételes pozíció. Emiatt annak növekedése sokkal organikusabb, mint a bitcoiné.

Ez a pletyka pedig teljesen hamisnak bizonyult és ezt előre lehetett tudni. Ez a narratíva ugyanis egyszer sem volt igaz az elmúlt három évben, az elemző pedig jól tudta, hogy szinte az összes volumen olyan derivatív és spot tőzsdéken található, ahol megengedett a tőkeáttétel.

Trabucco szerint ez a rally pontosan ugyanolyan volt, mint a többi: az open interest az egekbe nőtt, a vásárlók magas prémiukat fizettek. “Megint a régi történet.”. Sőt, pont az ETH-n volt kiugró a tőkeáttételes pozíciók volumene.

Ezeknek a pozícióknak a likvidálása aztán magával hozta a nagy zuhanást. Bármi is indította el az eladási hullámot – Elon, Kína, a negatív hírek vagy a természetes piaci korrekció; a lánc-likvidációknak nagy szerepe volt abban, hogy ilyen intenzívre sikerült az esés.

– állítja az Alameda elemzője.

A tőkeáttételes pozíciók veszteségbe fordulása, majd likvidációja még nem lenne ok egy ilyen láncreakcióra, hiszen a fedezetek begyűjtése után a piac általában megpattan. Most viszont szinte senki nem akarta eladni long pozícióját, ilyen alacsony áron. Aztán az eggyel alacsonyabb áron sem. A likividációk pedig egyre nagyobb likvidációkat vontak maguk után és az árfolyam 10 000 dollárt esett egy nap alatt. Amilyen gyorsan történt a zuhanás, olyan gyors volt a megpattanás is: a 30 000-es szint érintése után a vásárlóerő felszívta az olcsó bitcoinokat ( az FTX is bevásárolt, ahogy Trabuccótól megtudtuk) és ma reggel már a 40 000 dollárt kóstolgatta az árfolyam.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img