Tesla méretű befektetés érkezhet, de nem fog akkorát szólni

spot_img

Izgalmas kísérlet előtt áll a kriptopénzek piaca. Jöhet egy újabb, a Tesla befektetésével nagyságrendileg azonos, vagy akár pontosan ugyanakkora befektetés, ám egy jóval kevésbé ismert helyről. A befektetést erősen fontolgató szereplő Carl Icahn milliárdos, aki nem mellesleg az előző ciklus soárn még zavaros és ködös területnek nevezte a kriptopénzeket, hozzátéve, hogy az is lehet, hogy ő túl öreg már hozzá. Eltelt pár év és megtetszettek neki.

Ichan saját bevallása szerint “nagy”, milliárdos nagyságrendű, lehet, hogy “1-1,5” milliárdos befektetést tervez a kriptopénzek piacán. A Bloomberg-nek adott interjúja alább látható, érdemes végignézni, az is kiderül, hogy néha “akár ennél is jóval többet” tesznek egy területbe. Ahogy az is, hogy “néha ennél jóval kevesebbet”. Szóval nem túl egyértelmű, de a nagyságrend valóban elhangzik:

De kicsoda Carl Icahn?

Az 1936-ban született üzletember, befektető legfontosabb vállalkozása az Icahn Enterprises, a tevékenységet illetően sokat elárul, hogy korábban American Real Estate Partners néven volt ismert a befektetési cég. Icahn ismert az ellenséges felvásárlásairól is, nagy port vert fel az 1980-as években a TWA légitársaság kisajátítása.

Vagyonát 16,7 milliárd dollárra besülik, ezzel a Forbes 400-as listájának 26. helyezettje, egyben az 5. leggazdagabb hedge fund menedzser. 2017 során egy rövid ideig Trump elnök speciális gazdasági tanácsadója volt, ám hamar távoznia kellett összeférhetetlenségi aggályok miatt.

Az életútja különösen érdekes, hiszen mielőtt a Wall streeten, brókerként kipróbálta volna magát filozófia szakon végzett, dolgozatát a jelentés empirikus keresésének általános formulája körül felmerülő problémákból írta, bármit jelentsen is ez.

Visszatérve az ellenséges felvásárlásokra, 1986-ban mintegy hét milliárd dollárral felvértezve tett sikertelen kísérletet a U.S. Steel megszerzésére. A felvásárlások, részvényvásárlások azóta sem álltak le, videójáték fejlesztő cégeket, biotechnológiai- és gyógyszeripari vállalatok egyaránt szívesen vesz célkeresztjébe, úgy tűnik nincs különösebb fókusza, ami a kiszemelt piacokat illeti.

A kriptopénzeket pár éve a Mississippi teleklufihoz hasonlította, ami összedöntötte az európai részvénypiacokat. Megfogalmazása szerint most az egész piacot vizsgálja, nem feltétlenül az egyes kriptopénzeket, hanem azt, hogy miként, pontosan hogyan lépjen be a területre.

Ha most szerenél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk. Azért is érdekes Icahn esete, mert ha valóban befektet, márpedig jelen állás szerint valóban be fog, akkor a tőke nagyságrendje egyezni fog a Tesla néhány hónappal ezelőtti befektetésével.

A kérdés csak az, hogy lehet-e akkor hatása a piacra a megjelenésének, mint amekkora hullámokat nemrég a Tesla vert, a válasz nagy valószínűséggel az, hogy nem. A másfél milliárd dolláros befektetés jól lehet csillagászati eszköz, ám a piac egészét tekintve mégsem eget rengető.

A Tesla befektetésben pontosan az volt meghatározó, hogy a Tesla befektetett, ennek óriási hírérétéke volt. Hiszen egy világszerte ismert, sőt, kifejezetten divatos brandről van szó, akár a magyar utakon is gyakran találkozhatunk az autóikkal. Jól hangzik, sőt, egyenesen hangzatos, a piac egésze pontosan ezért reagált jól, óriási lelkesedéssel.

Icahn esetében azonban ezt nem mondhatjuk el, nem olyan erős a brand, mint az elektromos autó gyártó esetében. Perszer reméljük, hogy nem lesz igazunk, és újabb óriási felívelést hoz a nagy múltú befektető megjelenése. Figyelemmel kísérjük az eseményeket, beszámolunk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img