NFT-k és kriptovaluták kapcsolata a piac esésekor

spot_img

Egy-egy medvepiac beköszöntekor és hirtelen árzuhanásoknál mindannyian aggódunk, hiszen elkezdenek körbevenni minket a negatív hangvételű cikkek a különböző oldalakon és blogokon – tisztelet a kivételnek. Különösen akkor törnek felszínre pánikszerű érzelmek, ha előszőr fektetett valaki kriptovalutákba, azonban a terület veteránjai már több “kripto-telet” és visszaesést is átéltek.

Mai cikkemben szeretnék egy kis betekintést nyújtani abba, hogy az NFT-k piacára milyen hatással van egy visszaesés és kis reménnyel is szolgálni.

Együtt zuhannak az NFT-k árai a kriptovalutákkal?

Igen és nem. Habár az NFT-k árai korrelációt mutatnak a kriptovaluták áraival, nem pontos tükörképei egymásnak. Az NFT-k ára zuhanhat a piacon, ez nem jelenti azt azonban, hogy a kereskedelem volumene vagy a likviditás feltétlenül szenvedni fog. Gondolhatunk viszont úgy egy ilyen esésre, hogy megtisztul az NFT piac azoktól a termékektől amik valójában teljesen haszontalanok voltak és azok az NFT-k maradnak fenn akik valójában hasznosnak bizonyulnak. Ezek rendelkeznek akár valamilyen egyedi tulajdonsággal vagy éppen hozzáférést nyújtanak valamihez vagy valakihez, utóbbit például social tokenek esetleg community tokenek nyújtják.

NFT-k, hozzákapcsolt szolgáltatásokkal

Ahogy már írtuk Gary Vaynerchuk Veefriends projetkjével kapcsolatban, egyre elterjedtebbek azok az NFT-k, amik valamilyen kiegészítő értékkel, szolgáltatással rendelkeznek. Példánkban azt hoztuk fel, hogy egy Veefriend NFT belépést biztosít majd 3 éven keresztül a Veecon-ra, valamint ott be tudod váltani 1:1 mentor beszélgetésre Garyvel.

A jelenlegi piaci helyzetben tehát, amennyiben egy NFT-nek létezik valamilyen hozzáadott értéke, az hosszú távon támogatja árának stabilitását, esetekben növekedését is. Egy ilyen NFT esetében is – hasonlóan a kriptovalutákhoz – a hosszú távú fennmaradás és értéknövekedés kulcsa a támogató közösségben és stabil, komplex ekoszisztémában rejtőzik. Viszont pontosan azért, mert más előnyöket is rejt magában, a közösség ami egy ilyen NFT köré épül kevésbé a spekuláns kategória, inkább azok az emberek akik hisznek a projektben és kitartanak mellette.

Ez egy fontos különbség a kriptovaluták és NFT-k között, hiszen egy-egy kisebb projektet gyakran megtalálnak a spekulánsok, kereskednek vele sokáig, majd közel nullára zuhan az értékük, attól függetlenül, hogy akár pár nappal korábban még magas volumenű kereskedést lehetett látni.

Honnan tudom, hogy egy NFT-nek van-e hozzáadott értéke?

NFT térkép, Sandbox-ból

Ez magában kihívást jelenthet, hiszen sokminden befolyásolja ezeket, a design, hitelesség, az NFT platform jellege sőt akár annak a személye is aki kibocsátotta az adott NFT-t. Amennyiben beletesszük az időt és megértjük melyik aspektusok mozgatják az NFT árát, egy értékálló, sőt hosszútávon növekedő értékü digitális termékkel lehetünk gazdagabbak.

Íme néhány szempont amit figyelembe kell venni:

Közösség – az említett NFT-k előnyeit élvező és használó közösség nagysága és tevékenysége a hosszú távú siker legjobb előrejelzője.

Historikus adatok – A hosszabb múlttal rendelkező NFT-k sokkal stabilabbnak számítanak, mint a friss projektek, amelyek a kereskedésük és értékük nagy részét a hype-ra alapozzák.

Platform – A platform ahol az NFT megtalálható nagy mértékben befolyásolja annak hasznosságát és vizsgálata betekintést enged a token “életképességébe”. Ha egy NFT vásárlásával további, összetett funkciókhoz férhetsz hozzá – pl. játék esetében további skineket old fel, vagy community token esetében hozzáférést enged akár staking-hez – az nagyon jó jele a hosszútávú sikernek.

Partnerplatformok – A hosszú távú stabilitás másik jele, amennyiben az NFT másik platformra is átvihető és ott további értéket tudnak feloldani a felhasználók. Ilyen lehet példának okáért egy virtuális ingatlan ami platformfüggetlenül hordozható, vagy olyan NFT-k amiket kölcsönbe is ki tudnak adni a felhasználók.

Hozzákapcsolt szolgáltatások mennyisége és minősége – Ne felejtsük el ellenőrizni, hogy azok a szolgáltatások amikhez az NFT-n keresztül hozzáférünk, tényleg hasznosnak bizonyulnak-e, vagy pedig csak lufi az egész. Ennek eldöntésében segít az, hogy ki bocsátotta ki az NFT-t, mennyire aktív a közösség (lásd fent) és az is, hogy számosságában mennyi plusz értéket hordoz a token.

Összességében elmondható tehát, hogy amennyiben olyan NFT-t tudtok vásárolni, több hozzákapcsolt szolgáltatással is rendelkezik, azok jó befektetéssé, menedékké válhatnak egy nagyobb visszaesés idején.

Remélem ezzel nyújtottam egy kis segítséget az NFT-k világában való kiigazodáshoz, ezekben a “hodl-t próbáló” időkben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img