Különbségek a stabil coinok felhasználási módjai között

spot_img

Habár hajlamosak lehetünk őket egyformának tekinteni, a stabil coinok kedvelt felhasználási módjai között jelentős különbségeket tapasztalhatunk.

A Coingecko statisztikái alapján jelenleg már több mint 104 milliárd dollár értékű stabil coint hoztak forgalomba. A legnagyobbnak ezek közül továbbra is az USDT tekinthető, ami nem csak piaci részesedésben, de körforgásának sebességében is vezeti a mezőnyt.

A körforgási sebesség (Velocity) azt mutatja meg, hogy egy nap alatt hányszor cserél gazdát egy adott pénzügyi eszköz teljes mennyisége. Míg a Tether esetében ez a mutató 1.55-szörös, tehát 24 óráránként a 60 milliárd dollár értékben kibocsátott USDT tokenek tobb mint 90 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, addig a második helyezett USDC már csak alig tized ekkora sebességgel mozog.

A különbség elsődleges okának a tőzsdéken fellelhető USDT kereskedési párok magas száma tekinthető. Az alternatívák megjelenésének ellenére, a traderek többsége továbbra is Tether ellenében szeret kereskedni. Ugyanakkor egészen más eredményre jutunk, ha egy másik felhasználási területet veszünk összehasonlítási alapul. A kamatozó szolgáltatások tekintetében az USDC tekinthető a legkedveltebb és sok esetben profitábilisabb választásnak.

Tetherből jelenleg a teljes mennyiség nagyjából 1.5%-a, vagyis 1 milliárd dollár értékű stabil coin van különböző hitelező appokban kihelyezve. A vele elérhető megtérülés mértéke 2 – 20% között alakul.

Kihelyezett USDT mennyiség

USDT megtérülések az ismertebb hitelező oldalakon

Az USDC coinból ezzel szemben mintegy 5 milliárd dollár, vagyis a teljes mennyiség nagyjából 20%-a található meg ezekben a szolgáltatásokban. A vele elérhető éves hozam 5-30% között alakul.

Kihelyezett USDC mennyiség

USDC megtérülések az ismertebb hitelező oldalakon

Nem mindegy tehát, hogy milyen felhasználási módhoz milyen kriptovalutát választunk. Míg kereskedéshez a magas likviditása miatt továbbra is a Tether a legjobb választás, a passzívabb befektetési formák esetében már érdemes utána nézni, hogy a rivális USDC-t választva nem találunk-e kedvezőbb ajánlatot.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img