Az első látványterv a vulkánbányáról

spot_img

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, a bitcoint hivatalos fizetőeszközévé tevő El Salvador nemrég újabb izgalmakkal rázta fel a kriptopénzek világát, bejelentették, hogy vulkánban rejlő energia felhasználásával fognak BTC-t bányászni. Most már látványterv is van, mutatjuk.

Az ország elnöke, Nayib Bukele a Twitteren osztotta meg a koncepciót, a “clean hashrate” szavak kíséretében. Úgy tűnik a fiatal elnök, aki nem mellesleg a “millenial” generáció tagja gyors döntéshozó, hiszen még aznap utasításba adta országa elektromos energiáért felelős miniszterének az építkezést, amikor először hallott az ötletről egy online konferencián.

El Salvadorban 23 aktív vulkán található, a felszín alatti hőenergia gőz fejlesztésére használható, amivel aztán turbinákat lehet meghajtani, amik elektromos áramot termelve gyakorlatilag bármilyen eszköz üzemeltetésére használhatóak a porszívótól kezdve a házimozi-projektorig. El Salvador választása bitcoin bányagépekre esett.

Kiegészítő bevételi forrást látnak a nehéz sorsú ország számára a bitcoinban, azt könnyű belátni, hogy óriási versenyelőny lehet a bányászat piacán, ha szinte végtelen forrásból jutnak hozzá elektromos áramhoz.

Maga a geotermikus energia termelés nem új a közép-amerikai országban, már eddig is áramellátásuk mintegy negyedét fedezték ebből a forrásból. Arról nem is beszélve, hogy a világ legnagyobb geotermikus-eregia termelői közé tartoznak, a bitcoin-bányászat “csak” egy új formája az energiaforrás kihasználásának.

De most inkább lássuk a medvét, vagyis azt már láttuk eleget, lássuk a vulkánbányát:

Igazán futurisztikus, ahogy a politikai pártok üres szlogenjei mondani szokták: a jövő elkezdődött. Ebben az esetben viszont nem csak egy semmitmondó üzenetről van szó, hanem ez a valóság. Geotermikus, vagyis minimális ökológiai lábnyommal rendelkező energiával biztosítjuk egy decentralizált, országoktól, politikától, cégektől mentes, digitális eszköz termelését, amire értéktárolóként, vagy akár pénzként is tekintünk.

Nem mellesleg az sem kizárt, hogy a Kínából távzni kényszerülő bányák egy része El Salvadorba érkezzen, ami az egész Bitcoin hálózatnak jót tehetne, hiszen a “zöldítés” célkitűzésén nagyot lendíthetne. Figyelemmel kísérjük a fejleményeket, beszámolunk!

Ha most szeretnél bitcoint venni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img