London és EIP-1559: augusztusban érkezik a régóta várt Ethereum frissítés

spot_img

Az Ethereum fejlesztését koordináló Tim Beiko tegnap tette közzé a London fantázianevű frissítési csomag, és vele együtt a régóta várt EIP-1559 várható megjelenési dátumára vonatkozó javaslatát. Habár a pontos időpont (a blokk magasság) várhatóan pénteken kerül majd hivatalosan rögzítésre, az eseményre nagy valószínűséggel augusztus 4-én, magyar idő szerint délután 3 és 7 óra között kerülhet sor.

Az 1559 érkezésével több fontos változás is életbe lép majd az Ethereumon. Az egyik legfontosabb a tranzakciókért kifizetendő díjakat érinti. Az utalási költségek eddig egy aukciós rendszer szerint kerültek megállapításra, vagyis azoknak az utalásait teljesítették elsőként a bányászok, akik hajlandóak voltak többet fizetni azok végrehajtásáért. Ez időnként teljesen kiszámíthatatlanná tette és az átlagos díjak többszörösére növelte a tranzakciók költségeit.

Az új szabályok szerint az Ethereumon életbe lép az úgynevezett alapdíj, vagyis a jövőben már mindenkinek ugyanannyit kell kifizetnie majd kifizetnie az utalásokért. Ha változik a hálózat terheltsége, akkor ez a díj automatikusan, maximum 12.5%-os léptékekben emelkedhet vagy csökkenhet. Aki szeretné, hogy extrém gyorsan teljesüljenek az utalásai, az fizethet majd felárat is hogy előrébb kerüljön a sorban, de az alapdíj nagyságára ez önmagában nem lesz hatással. A felhasználók számára ezzel sokkal kiszámíthatóbbá válhat az Ethereum használata és kevésbé kell majd tartaniuk attól, hogy a másokra ráígérő, gazdagabb piaci szereplők az egekbe tornásszák a tranzakciós költségeket.

Az 1559 másik fontos újítása a tranzakciós díjakra kifizetett ETH egy részének elégetése lesz. Míg a jutalékokat korábban teljes egészében a bányászok tehették zsebre, a jövőben a megsemmisülő tokenek miatt közvetve minden ETH tulajdonos jól járhat.

A várakozások szerint az utalások során megsemmisülő tokenek száma idővel meghaladhatja majd a folyamatosan keletkező új Ethereum tokenek számát, vagyis a forgalomban lévő ETH mennyisége csökkeni kezdhet, ami pozitív hatást gyakorolhat az ether árfolyamára. Noha ennek pontos mértéke ma még kiszámíthatatlan, egyes becslések szerint az EIP-1559 bevezetése után a teljes ETH készlet nagysága évente 1 – 1.5%-kal zsugorodhat.

A frissítés végső tesztelése jelenleg is zajlik, így ha az utolsó pillanatokban nem derül fény valamilyen komolyabb hibára, akkor az EIP-1559 alig egy hónap múlva a fő Ethereum hálózaton is élesedhet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img