A Dogecoin megalkotója megutálta a kriptopiacot

spot_img

Ebben a bikapiacban a Bitcoin mellett a legtöbbet emlegetett kriptopénz a Dogecoin volt. A poénból indult kriptopénz most is a top 10-ben tanyázik a kapitalizációs listán. A közösségben betöltött státusza ellenére a Dogecoin alkotója, Jackson Palmer nem lép gyakran kapcsolatba a kriptopénzes közösséggel. Olyankor is általában egy-egy ellentmondásos kijelentést tesz, aztán eltűnik egy időre. Állítása szerint a DOGE coinokat már régen eladta és nem is vette ki a részét a mostani bullrunból.

Ezúttal is erős kijelentéseket tett, a szokásosnál is keményebben odaszólt a kriptopénz iparnak:

“Miután évekig tanulmányoztam, arra jöttem rá, hogy a kriptopénz természeténél fogva egy jobboldali, hiperkapitalista technológia, ami arra szolgál, hogy a pártfogóinak a vagyonát gyarapítsa, adóelkerüléssel, mesterségesen fenntartott hiánnyal és szabályozások hiányának kombinációjával.”

De Palmer nem állt meg itt:

Kritizálta az iparágat, ami azt állítja magáról, hogy decentralizált, „de valójában gazdag szereplők karteljéről van szó” és mára akkorára nőtt, hogy megalkotta ugyanazokat az intézményeket, amik a centralizált pénzrendszert voltak hivatottak felváltani.

Jackson Palmer a kisbefektetők védelmében is felszólalt, szerinte megvásárolt influencerekkel és médiamunkásokkal próbál az ipar új tőkét bevonni, általában a pénzügyileg kevésbé képzett vagy elkeseredett és naív emberektől.

“A kriptopénz olyan, mintha fognád a mai kapitalista rendszer legrosszabb részét (a korrupciót, a csalást, az egyenlőtlenséget) és egy szoftverrel technikailag limitálnád a beavatkozási lehetőségeket (a könyvvizsgálást, a szabályozást és az adóztatást) ami védelemként és védőhálóként funkcionálna az átlagembernek.”

Többek között ezek miatt sem fordítok figyelmet a kriptopénzes diskurzusokra. „Többé nem felel meg a saját meggyőződéseimnek és a politikai felfogásomnak.” – zárta a mondandóját a Dogecoin alapító.

Rengeteg reakciót kapott a Twitteren Palmer kijelentése: a Dogecoin másik alkotója, Billy Markus azt mondta, hogy az érvek nagyrészt megállják a helyüket, de a véleménye eléggé amerikai politika szagú.

Nic Carter,  Castle Island Ventures igazgatója ennél keményebben fogalmazott. Ő azt vágta Palmer fejéhez, hogy egy use-case nélküli Bitcoin-klónt hozott létre, amivel csak a fogalmatlan befektetőket lehet lehúzni és most azt a technológiát kritizálja, ami őt is felfuttatta.

Te mit gondolsz? Írd le a véleményed kommentben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img