Újabb egyedi és izgalmas alkalmazás költözött a magyar fejlesztésű ILGON blokkláncra

spot_img

Elindult a DLabs csapata által készített e-Diploma platform, mely segítségével a felsőoktatási intézmények hallgatói kérelmezhetik az oktatási intézményüktől, hogy a papír alapú diplomájuk mellé egy blokkláncon kiállított, digitálisan hitelesített másolatot is kapjanak. Az e-Diploma rendszer Magyarországon elsőként a Milton Friedman egyetemen elérhető a frissen diplomázók részére, de több egyetem és főiskola is jelezte csatlakozási szándékát.

A blokklánc technológia választása nem véletlen, hiszen a hiteles és visszakövethető dokumentum kiállítás folyamata egyike a blokklánc trustless működéséhez legjobban illeszkedő alkalmazási lehetőségeknek. Bizalmat teremt a résztvevők között, mivel mindenki számára ellenőrizhető a vele megosztott dokumentumok hitelessége és eredete.

A fejlesztés eredetileg az Ethereum hálózatán valósult volna meg, de a tranzakciós költségek kiszámíthatatlansága miatt az ILGON hálózatán lett elindítva a rendszer, ahol a tranzakciós költségek dinamikusan korrelálnak az árfolyamváltozással. A magas áteresztőképességnek köszönhetően nem torlódnak fel a sorban álló tranzakciók, így hosszútávon tervezhető költségek mellett tudják az alkalmazások használni a hálózatot.

Az egyes európai országokban már többé-kevésbé használt hasonló rendszerekhez képest az e-Diploma egyedi újító megoldása, hogy e-Diplomát csak a papír diplomát korábban kibocsátó intézmény tud kiállítani, ezzel jelentősen egyszerűsítve a folyamatot és megnövelve a hitelességet.

Az e-Diplomának számos előnyös tulajdonsága van minden szereplő, a diplomások, az intézmények és a munkáltatók számára is. Az e-Diploma mindig elérhető, sok időt, némi költséget és utazgatást, sorban állást takarít meg a tulajdonosának, amikor éppen nem találja a papír változatot.

Az e-Diploma lehetővé teszi, hogy a tulajdonosa megossza a munkáltatóval vagy egy másik felsőoktatási intézménnyel a diplomáját, de dönthet úgy, hogy csak azokat a részeket lássák a teljes dokumentumból, amelyek az adott kritériumok mentén az elbíráláshoz szükségesek. Ilyen szituációban bizalmat teremt, hogy az e-Diploma pár kattintással ellenőrizhető, nem kétséges annak valódisága.

A DLabs csapata büszke rá, hogy ezen innovatív, jövőbe mutató megoldással Magyarországon elsőként tudott piacra lépni, ráadásul úgy, hogy a mögötte álló ILGON blokklánc is a saját fejlesztése

Az e-Diplomák kiadása a tesztüzemet követően 2021.07.22 után elindult, elsőként a Milton Friedman Egyetem diplomásai részére. Az alkotóknak fontos szempont volt az is, hogy ez a projekt  a sokak által az első kriptoanarchistának tartott nevével fémjelzett Egyetemen induljon el. Hiszen Milton Friedman olyan pénzrendszer létrejöttében bízott, amely csökkentheti a kormányok szerepét.

1999-ben egy interjúban adott hangot annak az elképzelésének, hogy az internetnek köszönhetően hamarosan kifejlődik egy olyan elektronikus pénzeszköz, amely képes megbízhatóan kezelni a tranzakciókat anélkül, hogy a szereplők ismernék egymást. Úgy vélekedett, hogy az új rendszer számos kockázatot tartogat, mégis egy jobb hellyé válik a világ általa.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img