Az USDC értékét sem az 1:1 arányban letétbe helyezett dollár letét garantálja

spot_img

Egy apró, ám annál fontosabb változás jelent meg a második legnagyobb stabil coin ismertető oldalán. A részben a Coinbase tulajdonában lévő USDC eddig azt állította magáról, hogy a kibocsátott tokenjei mögött 1:1 arányban letétbe helyezett dollár található. Az új szöveg szerint a jövőben már nem csak amerikai dollár, hanem valamilyen “arra beváltható pénzügyi eszköz” is biztosíthatja a tokenek ellenértékét. A gyakorlatban ez különböző államkötvényeket és befektetési papírokat fog jelenteni.

Egy friss jelentés szerint az USDC letétek 39%-át értékpapírban tartják.

A bejelentésnek azért van hírértéke, mert korábban a legnagyobb stabil coinnak számító Tether tett közzé hasonló változtatást a felhasználási feltételeiben, amiért akkor sokan bírálták az USDT-t kibocsátó céget. Az USDC és USDT változásaival kapcsolatban megszólalt a két stabil coint, a PAX-ot és a Binance saját stabil coinját, a BUSD-t kibocsátó Paxos vezetője is, aki szerint emögött a két token mögött 96%-ban valós dollár letétek találhatóak, ezért biztonságosabbak, mint a riválisok termékei.

Az hogy mit állítanak magukról az egyes kibocsátók egy dolog, a valós számokat viszont valószínűleg még egy jó darabig nem fogjuk megismerni. Jelenleg egyetlen elismert könyvvizsgáló (pl.: Deloitte, PWC, SP, stb.) sem vállalja, hogy hitelesítse a Tether, a Coinbase vagy akár a Paxos stabil coin készleteit, mivel a még mindig szürke zónának számító kripto iparágban való kalandozás valószínűleg sok üzleti és jogi kényelmetlenséget okozna ezeknek a világcégeknek. Jelenleg tehát csak egyetlen dolgot tudhatunk biztosan: egyetlen olyan nagyobb forgalamat bonyolító stabil coin sincs a piacon, aminek az értékét 100%-ig készpénz letét garantálná.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img