VItalik szerint a token alapú szavazás visszatartja a DeFi fejlődését

spot_img

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin fejest ugrott a token alapú decentralizált kormányzás világába és kijelentette, hogy a létező szavazási megoldások hibásak. Emiatt a DeFi szektor sem tudja elérni a teljes potenciálját.

Buterint mindezt egy hosszú blogposztban fejtette ki. Szerinte a kripto közösségnek “maga mögött kell hagynia a coin szavazást a jelenlegi formájában.”

A legtöbb DeFi projekt most is a token holderek közötti eloszlási modellt használja a szavazásokra. Ezekben a tulajdonosok az általuk tartott tokenek arányában kapnak szavazati jogot.

Így fordulhat elő, hogy a szavazásokat általában bálnák uralják, akik egyéni érdekükkel megegyezően szavaznak, vagy rosszabb esetben eladják a szavazatukat.

“A legfontosabb amit most tehetünk, hogy eltávolodunk attól az elképzeléstől, hogy a coin alapú szavazás az egyetlen legitim módja egy hálózat decentralizált kormányzásának.”

Buterin arra is felhívta a figyelmet, hogy kölcsönvett tokenekkel is szavazhatnak a hálózaton, ezáltal manipulálható a hálózat jövője. Ebben az esetben a kölcsönvevő félnek megvan az ereje a szavazáshoz, de nincs meg nála a gazdasági ösztönzés; a kölcsönadónak pedig megvan a gazdasági ösztönzése, de nem tud beleszólni a hálózat kormányzásába.”

Az Ethereum feje több megoldással is előállt. A “Proof-of-Participation” elképzelés azokra szűkítené le a szavazók körét, akik valamilyen feladatot vagy munkát elláttak a hálózaton, hozzájárultak a közösséghez vagy a fejlesztéshez.

A másik potenciális megoldás a másodfokú szavazás nevet kapta. Ebben egy adott személy szavazatai arányosan megegyeznének a döntéshez delegált gazdasági erőforrások négyzetgyökével.

/cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img