A kriptovaluták terjedésével jöhet a videojáték adó

spot_img

A kriptovaluták tartásával, kereskedésével, vagy bányászatával elért nyereség után adózni kell. Tetszik, nem tetszik, ez van. Ebben a tekintetben jó hír, hogy hazánk jövőre már a kripto barátabb országok közé fog tartozni, köszönhetően egy nemrégiben megszavazott törvénycsomagnak.

A kriptovaluták elterjedésével azonban a fentieken túl más, akár teljesen hétköznapinak számító dolgok is bekerülhetnek majd az adóztatható tevékenységek kategóriájába. Ezek közé tartozhat majd az egyik legnépszerűbb szórakozási formának számító gaming is.

Az elmúlt hónapok során robbanásszerű növekedésen ment keresztül a videojáték ipar egy viszonylag még újnak számító szegmense, a Play-to-Earn (Játssz-és-Keress pénzt). Míg korábban például csak egy kizárólag az adott játékban elérhető fizetőeszközt (a Warcraftban például aranyat) adhattunk egy erősebb kardért, vagy páncélért, a Play-to-Earn rendszerben a játékosok már a játék világától függetlenül is létező valutákért kereskedhetnek a virtuális tárgyaikkal.

A hagyományos pénzügyi rendszer kötöttségei és más technikai akadályok miatt, a videójátékokba integrálva erre korábban nem volt lehetőség. A kriptovaluták, a blokklánc technológia és az NFT-k viszont már lehetővé teszik, hogy mindez a játékélmény szerves részévé váljon. Az P2E modell jelenleg legsikeresebb képviselője az Axie Infinity, ami lényegében a Pokémon egy újabb változatának tekinthető. Az Axie-k olyan kedves kis online szörnyek, amiket a játékosoknak kell felnevelniük, kiképezniük, majd mások ellen csatába vezetniük.

Egy hazai játékos videója

A játékban lévő karakterek és a szörnyekből eső jutalmak szabadon értkesíhetők és az online világ által támogatott kriptovalutákra (AXS, SLP) válthatók. Noha ezek eleinte még csak néhány tíz centnyi bevételt jelentettek az erre fókuszáló játékosoknak, a világ szegényebb régióiban már ez is elég volt a tömegek csatlakozásához.

Az Axie Infinity először a Fülöp-szigeteken vált elterjedté, ahol néhány óra játékkal már össze lehetett szedni a napi átlagkeresetet. Nem is csoda, hogy a tiniktől kezdve a nyugdíjasokig mindenki rákattant a szörnyharcra, és a napi aktív játékosok száma gyorsan meghaladta az egymillió főt.

A tömegesen csatlakozó új játékosok miatt egyre nagyobb lett a kereslet a játék hivatalos fizetőeszközére. A Binance-en is elérhető AXS árfolyama idén néhány centről 80 dollár fölé emelkedett.

Az Axie kapcsán azonban néhány napja megszólalt az ország pénzügyminisztériumának képviselője, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a játékból szerzett pénz is ugyanolyan bevételnek számít, mint a hagyományos munkákból származó jövedelem, tehát adózási kötelezettséget von maga után.

Az Axie Infinity egy rendkívül jövedelmező játék. A játékosok az elmúlt hónap során 1.5 milliárd tranzakciót hajtottak végre egymás között, amivel 800 millió dollárnak megfelelő jutalékot termeltek a fejlesztők számára. Az Axie jelenség bejárta az egész videójáték szaksajtót, és szakértők szerint már csak idő kérdése, hogy a nagyobb fejlesztő cégek mikor integrálják a Play-to-Earn modellt a saját felsőkategóriás játékaikba.

Az iparág egyik óriásának számító Ubisoftról (Assassin’s Creed, Rainbow 6, Far Cry) például már évek óta tudni lehet, hogy dolgozik az NFT-k bevezetésén. Ennek keretében Belgiumban már az ország futball bajnokságával is tervezik egy gyűjtögetős, cserélgetős fogadó játék (Fantasy Football) beindítását. De egy másik nagy fejlesztő, az EA Sports (Fifa, Apex, Madden) is éppen néhány nappal ezelőtt tette közzé ezzel kapcsolatos álláshirdetését.

A Play-to-Earn várható elterjedése lehetővé teheti, hogy a jövőben akár szórakozás közben is pénzt kereshessünk, ám az is lehet, hogy az Xbox Game Pass, vagy a Playstation Now előfizetésünk mellé majd egy könyvelőt sem árt majd felfogadnunk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img