Kilőtt az árfolyam, de kamu volt a Fantom tádzsikisztáni CDBC projektje

spot_img

Különösen nagy érdeklődés övezi mostanában a központi bankok által kibocsátott digitális pénzeket, vagyis a CBDC-ket. A Fantom Alapítvány, az FTM kriptopénz fejlesztője, szeptember 27-én bejelentette, hogy egy együttműködési egyezményt írt alá Tádzsikisztán egyik legnagyobb bankjával arról, hogy az ország számára egy CBDC platformot fejlesztenek.

Az OJSC Orienbank-al való megegyezésben lefektették, hogy közösen dolgoznának egy üzleti és lakossági fizetési hálózaton, aminek az E-SOM – vagyis a tádzsik szomoni digitális változata, lenne a valutája. A Fantom azt is elmondta, hogy a CBDC-t bankok közötti transzferre, p2p utalásokra, valamint kis- és nagykereskedelmi üzleti transzferekre használnák.

A Fantom szerint a projekt az egész országra kiterjedne és egyelőre a tádzsik nemzeti bank sandbox szabályozásai szerint működne.

A Tádzsik Nemzeti Bank viszont letagadta az egészet.

„Azok az információk, miszerint a Tádzsik Nemzeti Bank bevezetne egy CDBC-t, helytelenek és hamisak. A hamis információkkal kapcsolatban a Nemzeti Bank már felvette a kapcsolatot a Fantom Alapítvánnyal.” – írta közleményében az ország nemzeti bankja.

A bejelentés óta az FTN coin 1,18 dollárról 2,4 dollárig ment. Bár ezalatt a piac is egy kisebb fellendülésben volt, ha nem tisztázódik az ügy, az az FTN lejtmenetét hozhatja.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img