A SEC zöld utat adott egy bitcoin alapú ETF-nek

spot_img

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, vagyis a SEC jóváhagyta a Volt Crypto Industry Revolution and Tech ETF-et, amely hozzáférést biztosít a befektetőknek bitcoin kitettséggel rendelkező vállalatokba is.

Az elmúlt héten kedden jóváhagyott tőzsdén kereskedett alap, a SEC jelentése szerint olyan vállalatokat tömörít, amelyek nettó eszközeik többségét BTC-ben tartják, vagy bevételeik többségét bitcoin bányászatból, kölcsönzésből vagy tőzsdei ügyletekből szerezték. Az alap állományának nyolcvan százaléka ilyen vállalatokba kerül – áll a tájékoztatóban. Az új ETF a New York-i tőzsde Arca jegyzésében fog megjelenni BTCR ticker szimbólummal.

Az amerikai értékpapír-szabályozók évek óta mérlegelik, hogy jóváhagyják-e az első bitcoin ETF-et. Múlt pénteken a SEC bejelentette, hogy négy bitcoin ETF-ről szóló döntését 45 nappal elhalasztja, így a Global X Bitcoin Trust, a Valkyrie XBTO Bitcoin Futures Fund, a WisdomTree Bitcoin Trust és a Kryptoin Bitcoin ETF esetében a határidők november 21-re, december 8-ra, december 11-re, illetve december 24-re tolódtak ki.

A fizikai fedezettel rendelkező bitcoin ETF-re vonatkozó más javaslatokkal ellentétben a most jóváhagyott Volt Equity alap nem követi a bitcoin árfolyamát, és nem is őrzi az eszközt. Inkább olyan vállalatokkal szembeni kitettséget keres, amelyek üzleti tevékenységük jelentős részét bitcoinhoz kapcsolódó tevékenységekből generálják. Egy tisztán bitcoin ETF-hez a Volt terméke áll egyelőre a legközelebb az amerikai befektetőkhöz.

Elterjedtek olyan találgatások is, hogy a SEC küszöbén áll annak, hogy elfogadja az első tiszta bitcoin ETF-t némi módosítással. Miközben a szabályozók továbbra is egy spot bitcoin ETF-et fontolgatnak, a Bloomberg elemzője, Eric Balchunas szerint a következő hetekben egy bitcoin határidős egyenértékű ETF-t is elfogadhatnak.

A lehetséges jóváhagyást övező optimizmus hozzájárulhatott a bitcoin jelentős árfolyam rallijához a múlt hét elején. A digitális valuta a múlt héten szerdán 55 000 dollárig emelkedett, miközben az eszköz teljes piaci kapitalizációja visszatért az 1 billió dollárhoz.

A SEC-nek a bitcoin ETF-el kapcsolatos jóváhagyása úgy néz ki sokkal tovább tart, mint a kanadai társainak, akik már három tőzsdén kereskedett alapnak adtak jóváhagyást. A februárban indított Purpose Bitcoin ETF jelenleg 1,51 milliárd dollárnyi kezelt eszközzel rendelkezik a Bybt adatai szerint. Az Evolve Bitcoin ETF és a CI Galaxy Bitcoin ETF februárban, illetve márciusban indult a szomszédos orszában.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/cointelegraph, financial times/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img