Bitcoinból épít állatkórházat Salvador

spot_img

Nayib Bukele, Salvador elnöke továbbra is gyakran tweetelt bitcoin témában, részben azért, mert elkészült a világelső vulkánbányájuk, részben azért, mert újabb és újabb projektek is meg-megjelennek a kriptopénz kapcsán. Az első geotermikus, pontosabban vulkáni erőforrással működő bánya mellett még több száz bitcoint is vásárolt a salvadori állam befektetés gyanánt, az elmúlt hetek árfolyam-emelkedése után pedig szép profitot könyvelhetnek el. Ennek egy részét most egy állatkórház építésére fordítják a fővárosban.

Az elnök egyik tegnapi tweetjében elárulta, hogy mintegy négy millió dollárnyi nyereségről van szó jelenleg a bitcoin befektetésüknek hála, ebből kívánják egy állatkórház terveit megvalósítani San Salvadorban. Még egy rövid videót is közzétett, melyben a kiforrott CGI-hoz szokott mai szem számára kissé otromba animációval egy rögtönzött épületbejárás látható, ilyen lesz a házi- és (talán) nagyállatokat is segíti intézmény. Az egyik kommentre adott válaszában látható a videó:

A név is beszédes, Chivo Pets látható a tervezett épület főbejárata fölött, utalván ezzel a bitcoin bevezetését segítő állami rendszerre. A Chivo többek között egy bitcoin tárca, mely alanyi jogon jár minden salvadori polgárnak, ráadásul még harminc dollárnyi BTC-t is elhelyeznek az egyes walletekbe. Az összeggel saját belátása szerint bármit kezdhet a lakos, akár egyből át is válthatja a közép-amerikai ország másik hivatalos valutájára, az USA dollárra.

Ehhez szintén Chivo márkajelzésű kriptopénz automaták állnak rendelkezésre, országszerte több száz ilyet helyeztek el. Az “átmenet”, legalábbis a BTC bevezetése nem megy könnyen, óriási ellenállás mutatkozik a lakosság részéről, sok az elégedetlen hang, még tüntetéseket is szerveztek az elképzelés ellen.

De a palesztin származású elnök hajthatatlannak bizonyult, immár egy hónapja, szeptember hetedike óta hivatalos fizetőeszköz a bitcoin Salvadorban. Az IMF-től is számos kritika érkezett a lépés kapcsán, véleményük szerint csak még mélyebb gazdasági problémákba fogja taszítani a kriptopénz az országot.

Visszatérve az állatkórház ötletére, ez a projekt is megosztotta a helyieket, sokak szerint inkább a meglévő -embereknek szóló- egészségügyi intézményeket kellene rendbehozni az országban. Az biztos, hogy egészen kimagasló nyitottságot mutat a bitcoin iránt Salvador, csak remélni tudjuk, hogy más országok számára példaértékű lesz az innovációjuk.

A salvadori bitcoin bevezetésről írott összes cikkünk itt olvasható, az elmúlt hetek árfolyam-változásai alapján valószínűsíthető, hogy mintegy 20% nyereséget értek el bitcoin vásárlásaikkal. Ha most szeretnél megismerkedni a kriptopénzek világával, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img