A Coinbase új ügynökséget javasol a kriptovaluta iparág szabályozására

spot_img

A Coinbase közzétette Digital Asset Policy Proposal című javaslatát. A közlemény új ügynökségekről, szabályozásokról és egyéb intézkedésekről szól, amelyek segítenék a kriptovaluta ipar növekedését az Egyesült Államokban.

A Coinbase, Amerika vezető tőzsdéje, az Egyesült Államok kormányával való kapcsolatát szeretné a következő szintre emelni, és egy meglehetősen átfogó javaslatot tett közzé arról, hogy véleménye szerint hogyan kellene szabályozni a kriptopénz piacokat és az iparágat az országban.

A Digital Asset Policy Proposal című prezentációban a vállalat kifejti, hogy az ökoszisztéma olyannyira megnőtt, hogy ma már elengedhetetlen a szabályozási keretrendszer javítása, a modern társadalom igényeihez igazítva.

A Coinbase szerint a kripto ökoszisztéma annyira eltér a hagyományos pénzvilágtól, hogy nem lehet jogi analógiákat alkalmazni. Szükség van egy új szabályozó testület létrehozására, amely kizárólag a kripto ökoszisztéma ellenőrzésére összpontosít.

A digitális eszközök teljes spektrumának, a számítógépek használata előtti törvénybe foglalt felügyeleti kategóriákba kényszerítése azzal a kockázattal jár, hogy megfojtja ennek a technológiának a fejlődését, és ezzel offshoreba szorítja az innovatív súlypontot, amely jelenleg az Egyesült Államokban van.

Véleményük szerint tényleg itt az ideje a digitális eszközök szabályozásának, világos és átfogó megközelítésének, valamint a célnak megfelelő szabályozásnak. Ehhez új törvények és felügyeleti struktúrák létrehozása szükséges a digitális eszközök kereskedelmére és közzétételére vonatkozóan.

Mit javasol a Coinbase?

A Coinbase szerint az amerikai kriptovaluta iparágnak nem törvényre, hanem egy új, összetettebb jogi rendszerre van szüksége. A Coinbase javaslata négy “szabályozási pillérből” áll.

A digitális eszközök külön keretrendszerben történő szabályozása

Ahelyett, hogy a hagyományos törvényeket egy olyan fiatal iparághoz igazítaná, mint a kriptovaluták és a decentralizált termékek, az amerikai kormánynak a kriptovalutákra és a digitális eszközökre vonatkozó külön jogi kereten kellene dolgoznia, amely elkülöníti őket a már meglévő és a hagyományos piacokra vonatkozó szabályoktól.

Egyetlen szabályozó hatóság kijelölése a digitális eszközpiacokra

Az előző ponthoz hasonlóan a Coinbase kifejti, hogy ahelyett, hogy a különböző intézmények (pl. SEC, CFTC, IRS stb.) közötti szinergiát próbálná elérni, a kormánynak egy külön önszabályozó szervezetet (SRO) kellene létrehoznia, amely a kriptopénz iparág szabályozásáért lenne felelős.

A digitális eszközök birtokosainak védelme és felhatalmazása

A Coinbase azt állítja, hogy a kripto szabályozása mellett a kormánynak olyan mechanizmusokat kellene létrehoznia, amelyek növelik a decentralizált termékek felhasználóinak biztonságát és bizalmát. A javaslatok megnevezik a piaci manipuláció elleni védelmet, elősegítik a piacok nagyobb hatékonyságát és növelik átláthatóságukat.

Az interoperabilitás és a tisztességes verseny előmozdítása

A Coinbase számára a digitális eszközök piactereinek interoperábilisnak kell lenniük más protokollokkal és platformokkal, hogy elősegítsék a kripto ökoszisztéma egészének fenntartható fejlődését.

Interoperabilitás: a különböző infromatikai rendszerek együttműködésre való képessége.

A Coinbase hosszú múltra tekint vissza az amerika kormányával. Ez az egyik legrégebbi szabályozott tőzsde az Egyesült Államokban, amelyet 2012-ben alapítottak a Kraken sikere nyomán.

A Coinbase határozottan támogatja, hogy a tőzsdéknek szoros kapcsolatot kell ápolni a szabályozó hatóságokkal. A tőzsde korábban már különböző megállapodásokat, szerződéseket kötött a bűnüldöző szervekkel, megfelelő eszközöket kínálva számukra a kripto tranzakciók nyomon követésére és egyéb bizalmas célokra.

Mindezek ellenére nehéz elképzelni, hogy a Biden kormányzat komolyan tudná venni a Coinbase javaslatát. Egy új ügynökség létrehozásának bürokratikus folyamata túlságosan hosszadalmas és költséges lenne. Egy ilyen döntés valószínűleg politikai sakkjátszmát szülne a folyamat során, ahol az ügynökségek megpróbálnák megvédeni saját hatáskörüket és a költségvetési keretüket.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/cryptopotato/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img