A szlovén pénzügyminisztérium közvélemény kutatást végez a kripto adótörvényekről

spot_img

Szlovénia kriptoadó törvénytervezete 10%-os adót javasol a fiat-kriptó váltásokra és a kriptovalutákkal történő fizetésekre.

A szlovén pénzügyminisztérium – helyi jelentések szerint – nyilvános konzultációt kér a kriptopénz befektetések megadóztatásával kapcsolatos törvénytervezetről.

A minisztérium szándéka, hogy felmérje a befektetők hangulatát azután, hogy közel egy hónapja a Szlovén Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága 10%-os adót javasolt a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységekre.

Amennyiben a szlovén jövedelemadó törvény alapján törvénybe iktatják, a törvényjavaslat értelmében 10%-os adókulcsot vetne ki minden fiat-kriptó konverzióra és kriptovalutával történő fizetésre. Az adókötelezettség küszöbét azonban 15 000 euróban állapítják meg a naptári évre vonatkozóan. A határon belüli befektetők mentesülnek a kriptoadó alól. A hatóságok korábban tisztázták a kriptoadó bevezetésének indítékát:

“Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a nyereséget adóztatjuk, hanem azt az összeget, amelyet a szlovén adóalany a virtuális valuta készpénzre váltásakor vagy egy dolog megvásárlásakor kap a bankszámlájára”.

A pénzügyminisztérium javaslatát várhatóan november 10-ig elfogadják, a törvény 2022. január 1-től lépne hatályba.

A törvényjavaslat azt is előírná a szlovén állampolgárok számára, hogy az adót a kriptó valós idejű értékének figyelembevételével számítsák ki a visszaváltás és a megszerzés időpontjában.

Az adózási kötelezettséget elmulasztó magánszemélyeket eseti alapon 250 euró és 5 000 euró közötti bírsággal sújtják.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/cointelegraph, cryptonews/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img