140 000 bitcoint osztanak szét a MtGox károsultak között

spot_img

Hét év után a kifizetési szakaszba léphet a MtGox károsultak ügye. A Bitcoin korai éveinek legnagyobb forgalmat bonyolító tőzsdéjét még 2014-ben törték fel. A váltóról 850 000 bitcoin tűnt el, amiből végül csak 200 000-et sikerült visszaszerezni. Ennek egy részét korábban már értékesítették az ügyben eljáró japán hatóságok, ám a fenmaradó 140 000 BTC-t egy bírósági végzésnek köszönheően nemsokára megkezdhetik szétosztani a károsultak között.

Minderről tegnap, az eljárást felügyelő japán kormánymegbízott tájékoztatta az érintetteket. Levelében a kifizetés megkezdésének pontos idejére nem tért ki, de egyes internetes forrásokban (tehát egyelőre még hivatalos megerősítés nélkül) november 20-át emlegetnek.

Tekintettel arra, hogy egy nagyobb bitcoin mennyiségről van szó, kezdetét vette a spekuláció, hogy a hosszúra nyúló kényszerű tartás után, a károsultak többsége majd azonnal értékesíteni fogja a számára kiutalt bitcoinokat, ami szintén ráerősíthetett a tegnapi eladási nyomásra. A valóságban azonban nem ennyire egyértelmű az eljárás további lefolyása. A kifizetésekre várhatóan több hullámban fog sor kerülni és a hasonló kártérítési ügyekben jártas szakértők szerint akár még több hónap is eltelhet az első tényleges utalás végrehajtása előtt.

A polgári károsultak választhatnak, hogy azonnal visszakérik a pénzüket, vagy hajlandóak tovább várakozni. Akik az azonnali lehetőség mellett döntenek, a tőzsdén tárolt bitcoinjaik nagyjából 21%-ának ellenértékét kaphatják vissza (30%-át jenben, a többit a kérésüknek megfelelően bitcoinban, dollárban, vagy jenben), ami bitcoinban ugyan jelentős veszteséget, de fiat valutában kifejezve továbbra is tekintélyes profitot jelent majd számukra.

Piros nyíl jelzi a MtGox hack bejelentésének idejét, az árfolyam akkor 800 dollár körül mozgott.

Aki hajlandó várni, annak a kártérítése ennél magasabb, de akár alacsonyabb is lehet, a még folyó kártérítési kérelmek feldolgozásának függvényében (ha ezek közül sokat elutasítanak magasabb lesz, ha nem, akkor alacsonyabb). Ugyanakkor, ha a jövőben sikerülne a lopásból származó további bitcoinokat is visszaszerezni, akkor biztosan a várakozók kerülnének előnybe, mert először közöttük kezdenék el ezeknek a szétosztását.

A hétköznapi emberek mellett vannak még céges és intézményes formában jelentkező károsultak is, akiknek nem csak alapból kell egy hosszadalmas kifizetési folyamat elé nézniük (aminek a vége akár a teljes elutasítás is lehet), de egyes esetekben még egymással szemben is lehetnek követeléseik, ami tovább bonyolítja a helyzetüket.

Ha tehát figyelembe vesszük, hogy egy nemzetközi, több tízezer károsultat érintő jogi eljárásról van szó (az igénylő dokumentumok kitöltését az utolsó nyilvános adatok szerint 110 000-en kezdték meg), aminek az elsődleges nyelve a japán, és ahol minden fizetés előtt az érintettek személyes beazonosítására van szükség, könnyen elképzelhető, hogy a 140 000 bitcoin kifizetése akár még 2023 – 2025-ig is elhúzódhat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img