PlanB kitart a predikciója mellett: november végére $98 000

spot_img

Az egyik legnépszerűbb elemző, PlanB a piacok beesésének közepette is kitart a 98 ezer dolláros jóslata mellett, amit november végére tett.

„Még nem adtam fel a novembert” – üzente Twitteren az elemző, miután rengeteg kritikát kapott a stock-to-flow modell predikciói kapcsán és amiért visszatáncolt néhány előző jóslatától.

Az ismeretlen hollandiai elemző, PlanB alkotta meg a stock-to-flow modell Bitcoinra vonatkoztatott számítását 2019-ben. Az S2F modell bármilyen véges készlettel rendelkező eszközre érvényes lehet, mivel a jelenlegi készlet (stock) és az éves termelés (flow) arányából indul ki. Miven a bitcoin blokkjutalom négy évente feleződik, ez felívelő és zuhanó ciklusokat eredményez – ezekből a ciklusokból pedig lehet következtetni a jövőre.

Idáig az S2F modell egészen pontos volt. Helyesen belőtte az augusztusi 47 ezer dollárt, majd a szeptemberi 43 000 dollárt is. A modell viszont október végére 63 000 dollárt jósolt, ami nem jött be. PlanB szerint a 3%-os eltérés kerekítési hiba volt a részéről, „de szerintem így is elég jó volt” -írta.

A jelenlegi piaci esés közben sokan megkérdőjelezik a november végére jósolt 98 ezer dolláros árfolyamot. A legnagyobb kriptopénz 23%-ot esett a történelmi csúcsról, 69 ezer dollárról 56 ezer dollárra. Ahhoz, hogy az árfolyam elérje a kitűzött célt, mától kezdve a hónap végéig 70%-ot kéne növekednie, ami eléggé valószínűtlen.

PlanB a vádakra azt válaszolta, hogy ő maga három különböző modellt használ és a 98 ezres novembert nem a stock-to-flow alapján tűzte ki. Azt a floor modellnek nevezett számításból vezette le, ami az árfolyamon és az on-chain adatokon alapszik. PlanB ezzel azt szerette volna erősíteni, hogy ha ez a modell elbukik, az nem jelenti az egész stock-to-flow modell bukását.

Szerinte a mostani felezési ciklusban ésszerű lehet az átlagos(!) 100 ezer dolláros bitcoin. Ezzel együtt viszont egyre nehezebb lesz megállapítani, hogy ténylegesen mikor veszti érvényét a modell.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img