Egy kanyi pénzt sem lát a kazah elnök a bányászatból

spot_img

Kazahsztán fővárosában, Almatiban pénteken összegyűltek a pénzügyi szektor legnagyobb képviselői, hogy közösen egyeztessenek az iparról. A gyűlésen ott volt Kaszim-Zsomar Tokajev, az ország elnöke is, aki sürgette a kriptopénzek és a bányászat további törvényi fehérítését. Az elnök szavaival élve, a probléma az, hogy „bár az ország a második legnagyobb kriptopénz bányász az egész világon, gyakorlatilag semmilyen pénzügyi hasznunk nincs belőle.”

A Bitcoin hálózat hash rátájának 18%-a a közép-ázsiai országból jön, amivel előzi Oroszországot (11,23%) és a második a világon az Egyesült Államok mögött (35,4%). Mivel a bányászok jogi környezete még nem teljesen tisztázott, rengeteg bányász a törvényi szürke zónában működik. Egyes becslések szerint az országban található bányászok fele dolgozik a törvényi limbóban. Ez persze azt vonzza maga után, hogy a kazah állam nagyon kevés adót lát a bányászipar kiugró növekedéséből.

Tokajev arról is beszélt, hogy a kazah állam minden segítséget megad a pénzügyi szektor fejlődéséhez; sőt, a kriptopénz tőzsdék számára is kedvező jogi környezetet szeretne teremteni.

/cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img