Felügyelet alá vonja a kriptopénzes szolgálatások tranzakcióit az EKB

spot_img

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa pár nappal ezelőtt fogadott el egy új keretrendszer módosítást az elektronikus fizetések felügyeletére. Ebben a PISA nevű új felügyeleti rendszer hatálya alá vonták a kriptopénzeket, a stabilcoinokat és más digitális fizetési tokeneket.

Ennek értelmében a PISA keretrendszer ezentúl kiterjed azokra a vállalatokra, akik „e-money” tranzakciókkal üzletelnek, fizetési kártyákat adnak ki vagy digitális fizetési tokeneket bocsátanak ki. Ezentúl tehát kiterjed a kriptopénzekkel és kriptoeszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokra is és minden olyan szolgáltatásra, ahol ezekkel fizetni lehet, vagy ezekben küldeni és fogadni tudunk kriptopénzeket. A jelenlegi Eurosystem felügyelet álló vállalatoknak 2022 novemberéig van idejük arra, hogy megfeleljenek az új PISA rendszer követelményeinek.

A módosítás elfogadását több hónapnyi publikus konzultáció előzte meg és az Európai Központi Bank szerint az új irányvonalakat úgy alkották meg, hogy európai szinten összhangban legyenek az alakuló stabilcoin- és kriptopénz szabályozásokkal. A kriptopénzes szolgáltatások tranzakciói felügyelete már csak azért is vált elkerülhetetlenné, mert a VISA és a Mastercard is belengette már a stabilcoin alapú hitel- és bankkártyák kiadását.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img