Újabb bitcoin spot ETP indul az EU-ban

spot_img

Miközben az amerikai bitcoin spot tőzsdén kereskedett alapra továbbra is várni kell, az Invesco, az 1,6 billió dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkező amerikai befektetési cég a CoinShares-el együttműködve egy európai tőzsdén kereskedett terméket indít, amelynek fedezete a bitcoin lesz.

Az Invesco Physical Bitcoin ETP-t a Deutsche Börse Xetra, a német részvény- és tőzsdepiacon jegyzik majd BTIC szimbólummal, és a CoinShares Bitcoin Hourly Reference Rate Indexet követi, 0,99%-os éves díj mellett. A termék olyan intézményi befektetőket céloz meg, akik hajlandóak kitettséget szerezni a bitcoinban, de nem biztos, hogy hajlandóak vagy képesek közvetlenül is befektetni.

A BTIC valójában csak nevében különbözik egy ETF-től, ahogyan azt Gurbács Gábor, a VanEck igazgatója a Twitteren kifejtette: “Európában csak értékpapírkosarakat lehet tőzsdén kereskedett alapnak (ETF) nevezni. A legtöbb egy eszközből álló árupiaci alapot tőzsdén kereskedett kötvényként (ETN) strukturálják. Némelyikük fizikailag, mások pedig tanúsítványokkal banki hátterűek. A tőzsdén kereskedett termék (ETP) az esernyőkategória.”

A Bitcoin ETP-k egyre népszerűbbek Európában. A BTIC is csatlakozik a kontinensen elérhető más hasonló termékek növekvő listájához, mint például az Iconic Funds fizikai Bitcoin ETP-jéhez és a WisdomTree Bitcoin ETP-jéhez.

ETP (Exchange Traded Product): a tőzsdén kereskedett termékek (ETP) olyan típusú értékpapírok, amelyek nyomon követik a mögöttes értékpapírokat, egy indexet vagy más pénzügyi eszközöket. Az ETP-kel a részvényekhez hasonlóan tőzsdéken kereskednek, ami azt jelenti, hogy áraik napról napra és napon belül is ingadozhatnak. Az ETP-k árai azonban az általuk nyomon követett mögöttes befektetésekből származnak.

Az egyik iparági megfigyelő azt mondta a Forkast.News-nak, hogy ez egy újabb pozitív fejlemény az iparág számára, de végső soron a bitcoinba történő közvetlen befektetés fogja a legjobb eredményeket hozni a befektetők számára.

“Az Invesco Bitcoin ETP-jének elindítása egy újabb bizonyíték arra, hogy 2021 a kripto  felkarolásának éve lesz intézményi részről.” – mondta Alex Höptner, a BitMEX vezérigazgatója a Forkast.Newsnak egy e-mailben küldött nyilatkozaton keresztül. “Láttuk, hogy a kripto elfogadása idén az egekbe szökött. A bitcoin alapú ETF-ek és ETP-k iránti tartósan erős kereslet azt jelzi, hogy egy hagyományosabb befektetői bázis is szeretne kitettséget szerezni kriptoba. Ezek a befektetések szintén pénzügyi költségekkel és bizonyos korlátozásokkal járnak. Legyünk tisztában azzal, hogy sokkal jobb ötlet, ha egy kriptotőzsdén keresztül rendelkezünk közvetlen kitettséggel bitcoinban” – tette hozzá.

Két bitcoin határidős ETF sikeres amerikai bevezetését követően a SEC e hónap elején elutasította a bitcoin spot ETF-et. A SEC döntésének indoklásában kifejtette, hogy az alap, amelyet a VanEck globális ETF befektetés kezelő cég jegyezne, nem lenne összhangban “a csalárd és manipulatív cselekmények és gyakorlatok megelőzésével” valamint “a befektetők és a közérdek védelmével”.

Folytatódik-e az ETF rally?

Az Invesco korábban már kérelmezte egy bitcoin határidős alap kereskedését az Egyesült Államokban, de az utolsó pillanatban visszavonta kérelmét az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől. Részben azért tette, mert úgy vélte, hogy a szabályozási korlátozások miatt a befektetők számára túl költséges lenne.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/forcast.news/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img