377 GB felett jár a Bitcoin blokklánc

spot_img

Időről-időre érdemes mindenkinek rápillantania a Bitcoin Visuals összefoglalójára, mindig izgalmas háttérinformációkkal, egyfajta gyors “látlelettel” szolgál a vezető kriptopénz állapotáról. Hosszas bevezető helyett csapjunk bele!

Az első ábrán a Bitcoin blokklánc méretét (barna), illetve az éves, százalékos növekményét tekintjük át. Ahogy egyre több tranzakciót kell “lekönyvelni”, úgy nő a teljes blokklánc mérete, azonban az éves százalékos növekmény csökkenő tendenciát mutat, hiszen egy egyre nagyobb “tömeghez” adunk hozzá folyamatosan. Olyan ez, mint amikor földet lapátolunk a talicskába, az üres talicskába dobott első lapát föld nulláról jelentős növekményt jelent a föld mennyiségében, a harmincadik lapát viszont már arányaiban alig ad hozzá valamit a földdel púpos talicskához. Visszatérve a blokklánc méretére, cikkük születésekor egészen pontosan 377 GB-nál járunk.

A következő ábrán a Bitcoin hash rate kerül áttekintésre, értelemszerűen minél több a bányász, aki a Bitcoin hálózat kiszolgálásan dolgozik, annál nagyobb az összesített hash rate a rendszerben. Jól látszik, hogy az indulást követő években nagyon lassan emelkedett ez az érték, majd a 2017-es bullrun során kezdett szinte szárnyalásba. Egy másik, fontos megállapítás, hogy amikor idén nyáron kiebrudalta Kína a bányászokat, akkor az valóban óriási visszaesést okozott a Bitcoin hálózat számára, ez mostanra azonban már helyreállt. A bányászok Kazahsztánba, az USA-ba, és egyéb országokba költöztek, hamar helyreállt a hash rate.

Térjünk rá a bitcon készletére, a fenti ábra ezt (barna) hozzá összefüggésbe az éves inflációs rátával. Hasonló logika rajzolódik ki itt is, mint a talicskába dobált lapátnyi homokkal, a már meglévő, jelentős mennyiséghez hozzáadott újabb, kis adag az éves inflációs értéket tovább csökkenti, hiszen nem járul hozzá jelentősen a teljes mennyiséghez. A már piacra kerül bitcoin mennyiség november 29-én 18 887 152 volt.

Végezetül nézzük meg az árfolyam alakulását az elmúlt jó tíz év során (barna), összefüggésben egy nagyon fontos mutatóval a technikai elemzés világában, a 200 napos, exponenciális mozgóátlaggal (EMA). Népszerű vélemény, hogy ha a 200 napos EMA alá megy a bitcoin árfolyamgörbéje, akkor a bikás trend megtört, jó eséllyel egy medvepiac kezdődik. Az idén év eleji, jelentős felfutás után is beestünk a 200 napo EMA alá, azonban az ősz folyamán mégis folytatódott az emelkedés, sőt új rekordárat is elértünk, így nem mindig, nem feltétlenül igaz ez a feltételezés.

A közeljövőben jelentkezünk további izgalmas ábrákkal a Bitcoin életéből, addig is, ha most szeretnél bitcoint, vagy más kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img