A Binance Australia lesz a világ első kriptotőzsdéje, amely ESG riportot készít

spot_img

A Binance kriptovaluta tőzsde ausztrál ága lett az első olyan szervezet, amely azt tervezi, hogy megkezdi a környezeti, társadalmi és a vállalatvezetési (ESG) mérőszámok jelentését.

A Binance a tőzsde Twitter fiókján keresztül jelezte, hogy a jelentéskészítés része a kriptopénz szektorral kapcsolatos narratíva megváltoztatásának, amelyet a szén-dioxid kibocsátáson alapuló negatív kommentárok és félinformációk uralnak.

Mi is az az ESG?

 

Az ESG mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalatvezetés/irányítás) szavakból ered, ami meghatározza ezen befektetések szempontrendszerét. Társadalmilag felelős pénzügyek vagy zöld pénzügyek néven is elítik.

 

Célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek (cégek, vállalatok, országok) tevékenységét, és így a rövidtávú profitmaximalizáló gondolkodásmódot leváltsa a  hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

 

A környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumok egy sor olyan, a vállalat működésére vonatkozó szabványt jelentenek, amelyeket a társadalmilag tudatos befektetők a potenciális befektetések átvilágítására használnak.

 

A környezetvédelmi kritériumok azt vizsgálják, hogy egy vállalat hogyan viselkedik a természettel szemben. A társadalmi kritériumok azt szemlélteti, hogy a vállalat hogyan kezeli az alkalmazottakkal, a beszállítókkal, a vevőkkel és a közösségekkel való kapcsolatokat, az adott országban, ahol működik. Az irányítás a vállalat vezetésével, a vezetői fizetésekkel, az ellenőrzésekkel, a belső ellenőrzéssel és a részvényesi jogokkal foglalkozik.

A tőzsde megjegyzi, hogy az ESG kezdeményezés célja a kriptoszektorban működő szervezetek fenntarthatósági lábnyomának átláthatóságának megkönnyítése.

“Az egyik legjelentősebb ellenszél, amellyel a digitális eszközágazat szembesült, a szektor szén-dioxid kibocsátásán alapuló negatív kommentárok és téves információk. Az ágazatot olyan emberek és szervezetek vezetik, akik eltökéltek abban, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a társadalomra.” – mondta Leigh Travers, a Binance Australia vezérigazgatója.

Az ESG-re nem összpontosító vállalatok lemaradhatnak

Jamie Strauss a Digbee-nek (adat-, kutatás- és ESG-platform a kriptobányászok számára), a bányaipari ágazat ESG közzétételi és adatszolgáltató vállalatnak a vezérigazgatója, arra figyelmeztetett, hogy az ESG-re nem összpontosító vállalkozások azt kockáztatják, hogy a meglévő és a leendő befektetők elkerülhetik őket.

Az ügyvezető szerint az ESG-jüket nyilvánosságra hozó vállalatok előnyben lesznek az újabb tőkeforrások bevonása terén. Megjegyezte továbbá, hogy az ESG-t mellőző vállalatok, különösen a kriptobányászati ágazatból, máris részvényeik csökkenését könyvelhetik el.

Összességében az elmúlt években a fogyasztók körében nőtt a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság, ami viszont az ESG keretnek kiemelt jelentőséget ad. A Moody’s kutatása ennek jegyében kimutatta, hogy az intézményi és lakossági befektetők ESG termékekbe történő beáramlása 140%-kal nőtt 2020-ban 2019-hez képest.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/finbold, binance/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img