Altszezonnaptár 2022: vajon ismét bejön?

spot_img

A 2022-es év tervezése során is segítségünkre lehet, ha figyelembe vesszük a kripto piacra jellemző szezonális hatást.

A képen az altcoin piac bitcoin ellenében mutatott dominanciája látható

A zöld színnel jelölt decemberi és januári időszakokban az altok egy rövid időre rendre erőre kapnak, amit a piros színnel jelölt korrekciós szakaszok szoktak követni. A leginkább március és április hónapokra jellemző második alt hullám (sárga) az, ami alatt (ha addig még nem tettük meg), akkor már mindenképp érdemes lehet levenni a profitunkat az asztalról, mert a nyári hónapokat rendre egy újabb visszaesés (szürke) szokta felvezetni.

Habár az első korona pánik lecsengését követően 2020-ban végül a vakáció ideje alatt is pumpoltak az altok (DeFi nyár), mind az ez előtti, mind az ezt követő években az járt jól, aki ilyenkor inkább kivárt és szusszant egyet az őszi vadászidény kezdete előtt. A Wall Streeten egy mondás is emlékeztet erre a hagyományos piacokon már több mint 100 éve megfigyelt jelenségre:

Sell in May and Go Away! – vagyis bármennyit is kerestél, legkésőbb májusban adj el mindent és egy darabig tartsd távol magad a kereskedéstől.

Az altok szezonális, hevesen felfelé tartó kilengései újra és újra képesek elhitetni, hogy a növekedés örökké tart majd, miközben még a legjobb esetben is csak pár hét választja el őket az újabb, 50%-ot meghaladó mínuszoktól.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img