77%-ot zuhant az Nvidia bányászchipekből származó bevétele

spot_img

A 2021. év utolsó pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy az Nvidia félvezető gyártó bányászchip eladási óriási mértékben visszaestek.

A teljes árbevétel ebben a szegmensben közel 77%-ot zuhant az előző negyedévhez képest, ami 105 millióról 24 millió dollárra való beesést jelent. A zuhanást az Nvidia egyrészt a kriptopénzek volatilitásának (a medve piac nem került szóba), másrészt annak tudta be, hogy a proof-of-work lecsengőben van és sokan térnek át a proof-of-stake konszenzusú kriptopénzek termelésére.

A pénzügyi jelentés kitér arra is, hogy a rossz eredmények ellenére a kereslet növekedését várják a jövőben, ugyanis az NFT-k minteléséhez is szükség van egy kis bányászati teljesítményre (bár koránt sem akkorára mint amekkora magához a bányászathoz kell, ezért ez a sor valószínűleg csak a befektetők megnyugtatására került be).

Az esés nem most kezdődött a bányászchipeknél: már a tavalyi Q3 is alulmúlta a várakozásokat. Akkor az Nvidia 400 milliós eladást jósolt, de csak 266 millió dollár teljesült. A Q4-ben pedig az említett 105 millióra esett vissza. A bányászathoz kapcsolódó bevétel beesése ellenére, a cég teljes éves bevétele 61%-ot nőtt 2021-ben.

Az Nvidia-nak az Intel-el is meg kell küzdenie a jövőben: a konkurens cég legújabb chipje állítólag 1000-szer akkora teljesítményre képes, mint a SHA-256-al bányászó jelenlegi standar chipek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img