Eltiltották a FED felsővezetőit a piacoktól

spot_img

Új belső szabályokat alkotott a Federal Reserve, az amerikai szövetségi jegybank. Ezek értelmében a jegybank felsővezetőit eltiltotta szinte minden tőkepiaci részvételtől vagy befektetéstől.

Az új szabály a kriptopénzeket is kiemelte: a FED felsővezetői ezentúl egyáltalán nem fektethetnek kriptopénzekbe. A kriptók mellett érintettek a vállalati részvények és részvényalapok, államkötvények és egyéb kötvények, árupiaci termékek és nemzetközi valuták. Továbbá a FED felsővezetői nem köthetnek derivatív ügyleteket, nem használhatnak margint és nem vehetnek részt short ügyletekben.

A FED vezetői az eddigi részvénybefektéseiket megtarthatják, de a theblock információ szerint kriptopénzeket egyáltalán nem tarthatnak. Árukra és valutára vonatkozó kivételeket tartalmaznak a szabályok, hogy megkönnyítsék az utazásokat, hiszen pl. benzint nekik is kell tankolniuk vagy külföldi útjaik esetében nekik is szükségük van valutára.

Az érintettek között ott vannak a jegybanki tanács tagjai, az elnökei és alelnökei, a kutatási igazgatók, az különböző osztályok igazgatói és felsővezetői.

Az új szabályokat az év eleji, FED körüli botrányok inspirálták. Ezek közül a legnagyobb vihart Richard Clarida jegybanki alelnök esete kavarta: ő 2020 februárjában – azelőtt, hogy a Fed bejelentette volna a kamatvágást, milliókat transzferált a kamatcsökkentés miatt rosszabbul teljesítő kötvényalapokból a részvényalapokba. Emellett a FED alelnök elismerte, hogy nem hozta nyilvánosságra az összes általa lebonyolított pénzügyi tranzakció listáját. Bár a FED nem gyakorol ellenőrzést az értékpapírok és a piacok felett, vezető tagjai olyan információk birtokában vannak, amiket könnyen kilehet használni a piacokon.

Az eset után a FED elnöke, Jerome Powell bejelentette, hogy elkezdik előkészíteni az új összeférhetetlenségi szabályokat – ennek egyik első eredményét látjuk most.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img