Pénzbírság lett a vége a BitMEX pernek

spot_img

A BitMEX kripotőzsde két alapítója, Arthur Hayes és Benjamin Delo bűnösnek vallotta magát az amerikai banktörvény megsértéséért, így lezárulhatott a hosszadalmas bírósági eljárás.

Az ítélet szerint az amerikai Arthur Hayes és a brit-hongkongi Benjamin Delo „szándékosan elmulasztotta a pénzmosás ellen rendelkezések betartatását” saját tőzsdéjükön.

A BitMEX egy Seychelle-szigeteki kriptotőzsde, ami derivatív termékeket és 100X-es tőkeáttételt kínál, vagyis olyan pénzügyi termékeket, amiket szigorúan szabályoznak a fejlett világban.

2015-től 2020-ig az Egyesült Államokban működött, mielőtt offshorrá vált. A tőzsde sokáig teljesen anonim felhasználókat is fogadott, személyazonosítást egyáltalán nem kért. Mivel az Egyesült Államokban hamar népszerű lett, felkeltette a hatóságok figyelmét is. Hayes és Delo többször kijelentette, hogy amerikai állampolgárok nem használják a tőzsdét, de az Igazságügyi Minisztérium később bebizonyította, hogy ez hazugság volt. A minisztérium februári állásfoglalása szerint a szabályok betartásának elmulasztása miatt a BitMEX egy pénzmosó platformmá vált.

A két alapító tárgyalása eredetileg márciusra volt kitűzve, de tegnapi napon bevallották bűnösségüket, így az nem lesz megtartva. A két alapító 10-10 millió dollárt lesz kénytelen befizetni büntetés gyanánt.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint a BitMEX végig a pénzügyi piacok árnyékos részén működött és a két alapító úgy építette meg a tőzsdét, hogy megkerüljék a szabályokat: „még a legalapvetőbb pénzmosás elleni törvényeket sem tartották be.” – szólt a vád.

A BitMEX 2020-ban költözött a Seychelle-szigetekre, ahonnan aztán a felhasználók 100%-át személyazonosították. Hayes védelmének nem tett jót, hogy egyszer a szigetországi vezetők megvesztegetésével dicsekedett. “Egy kókuszdióval leifzethetőek voltak” – írta Hayes.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img