Oroszországot holnap kizárják a Swiftből, senki sem tudja, hogy mi fog történni

spot_img

Hosszú hétvége áll előttünk. No nem csak a közelgő nemzeti ünnep miatt, hanem mert a pihenőidőnk alatt két olyan eseményre is sor kerülhet, ami megmozgathatja a piacokat.

Az elsőre, az amerikai jegybank március 15-16-ra időzített ülésére tegnap hívtuk fel a figyelmet.

A másodikról már mintha kicsit kevesebb szó esne a médiában. Holnap, azaz március 12-én lesz az a nap, amikor Oroszországot ténylegesen kizárják a Swift rendszerből. A globális banki tranzakciókat segítő hálózatból ugyan nem először teszik ki egy ország szűrét, de ez lesz az első olyan alkalom, amikor a világ több területen is legnagyobb nyersanyag exportőre kerül ilyen helyzetbe.

Szakértők is csak találgatják, hogy ezt követően mi fog történni, mert Oroszország megszámlálhatatlanul sok szállal kötődik a világpiachoz, így a pénz és ezáltal az innen érkező nyersanyagok áramlásának leállása komoly zavarokat okozhat. És itt nem csak logisztikai problémákra kell gondolni, hanem olyan dolgokra is, mint hogy az oroszok még optimista becslések szerint is 500 milliárd dollár értékű fizetési kötelezettséggel rendelkeznek a nemzetközi kereskedelmi/üzleti/banki partnereik felé, akik így ki tudja, hogy mikor és hogyan juthatnak majd hozzá a pénzükhöz.

Mivel ezáltal ők is fizetésképtelenné válhatnak, a hatás egyfajta láncreakcióként gyűrűzhet tovább a közvetlenül nem érintett gazdasági ágazatokba is, így vannak, akik emiatt attól tartanak, hogy mindez egy likviditási válsághoz vezethet. Ez röviden annyit tesz, hogy ha hirtelen minden érintettnek készpénzre lesz szüksége ahhoz, hogy tovább tudja finanszírozni a működését, de ezt a partnerei nem tudják majd neki kifizetni, akkor más formában, például banki kölcsönökből, vagy valamilyen eszköz eladásból (pl.: ingatlan, értékpapír, stb) kell ezt előteremtenie.

Ha a világon sok gazdasági szereplő egyszerre akar hitelt felvenni, vagy próbál eladni mindent, ami mozdítható, az a dollár iránti kereslet gyors növekedéséhez vezethet. Ez már önmagában is problémás lehet, de ha mindezt esetleg még megbolondítjuk egy kis pánik hangulattal is (ami a jelenlegi háborús helyzetben könnyen bekövetkezhet), akkor már könnyen kialakulhat egy, a 2020. márciusi Covid összeomláshoz hasonló esemény, ahol mindenki egymással versengve próbál majd eladni, de nem lesz pénz a piacon, ami felvegye ezt a hatalmas kínálatot.

Hogy ez a folyamat tényleg bekövetkezhet-e, arról megoszlanak a vélemények. Vannak akik riogatásnak tartják, míg más elemzők szerint már láthatóak ennek a jelei. Néhány orosz bank ugyan felmentést kap a Swift ban alól (azok, amelyek az energiahordozókkal, olajjal, gázzal kapcsolatos nemzetközi kereskedelmet felügyelik), de amint már korábban is említettük, mindenki csak találgat a végkimenetellel kapcsolatban.

Hogy valami nyugtalanság lehet a háttérben, azt alátámaszthatja, hogy a Bitfinex bálnái ma hajnalban jelentős mennyiségű bitcoin short pozíciót nyitottak, amivel néhány óra alatt, a tavaly nyári összeomlás óta mért legmagasabb szintre emelkedett a további esésre játszó kitettségük. A Bitfinex általában az a hely, ahol normál időszakokban semmi sem történik, de a legnagyobb kilengések során gyakran itt dőlnek el a piac új csúcs- és mélypontjai. Ez a tőzsde a legnagyobb szereplők játszótere.

Bitfinex shortok szintje bitcoinban mérve, az elmúlt egy évben (balra) és ma hajnalban (jobbra)

A kereskedőknek tehát most fokozottan érdemes lesz odafigyelniük a stop-loss használatra. Ismeretlen vizekre evezünk, ahol bármi megtörténhet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img