Chartpunk Bitcoin Update 2022.03.19.

spot_img

A november óta tartó lejtmenet immár egyértelműen egy oldalazásba váltott át a Bitcoin piacán, ami jelezheti azt, hogy ezeken az árszinteken már próbálkoznak a vevők, a medvék pedig gyengülnek. Bikapiacról azonban még nem beszélhetünk.

A 3-napos grafikonomon a 20-50-128-200 egyszerű mozgóátlagokkal (SMA) elemzem a Bitcoin trend szerkezetét. Fontos fejlemény, hogy ismét az SMA20 felett mozog az árfolyam, ez historikusan többnyire választóvonal volt a medve és bikapiac között. Akkor adja azonban a legjobb szignált, ha az Awesome Oscillator is bikás, erről pedig még nem beszélhetünk.

A mostani ármozgás lehetővé tenné azt, hogy elkerüljük az SMA20 és az SMA200 közötti medvés keresztezést, tehát megakadályozzuk azt, hogy az SMA20 lefelé keresztezze az SMA200 szintjét. A rövidebb mozgóátlagot a bikáknak mindig a hosszabb mozgóátlag felett kell tartaniuk, ugyanis ez jelenti a bikás trend szerkezetet. Azt sajnos már nem tudjuk elkerülni, hogy az SMA50 lefelé keresztezze az SMA128 szintjét, ez vélhetően az elkövetkező héten valamikor megtörténik. Nem azonnali medvés szignál, de rontja a trend struktúrát.

Január közepétől március közepéig szinte folyamatosan támaszkodott a Bitcoin az SMA200 szintjén, köszönjük szépen neki a segítséget. Jó lenne azonban immár magára hagyni, jó szolgálatot tett, pihentessük mostmár egy kicsit. Vagy sokat…

Az RSI szépen trendel felfelé, egyértelműen magasabb csúcsokat és magasabb mélypontokat mutat, ami emelkedő trend struktúra. Fontos lenne, hogy az RSI visszatérjen a saját EMA100 szintje fölé, amit 60000 körüli BTC árfolyamnál vesztett el.

Az 1-napos Bitcoin grafikonon szépen látszik, ahogy a november óta tartó lejtmenet február elején megtört, és átadta a helyét egy oldalazva hullámzó mozgásnak. A BTC jelenlegi kereskedési csatornája 33000 és 46000 között van, ebben oszcillál az árfolyam hetek óta. Ez kiváló lehetőség a skalpolók és swing traderek számára, a hosszútávó befektető számára viszont érdektelen. Hosszú távon az irányt a 46+ vagy 33- árfolyam fogja megmutatni.

A november óta tartó konszolidáció AVWAP (forgalommal súlyozott átlagár) szintje jelenleg 45000 dollár körül van, és a 45-46000 zóna fontos horizontális szint is. Amennyiben a Bitcoin felfelé törni tudná ezt a zónát, akkor november óta először adna a piac többet egy BTC-ért, mint amennyit a medvepiac során átlagoban bármikor. Ez lenne számomra az igazán bikás szignál.

Érdemes arra figyelni, hogy oldalazó piacon a stratégia vagy a kitörésre fókuszálás, vagy pedig a támaszon vétel és ellenálláson eladás. A klasszikus retail FOMO “befektetők” sajnos hajlanak arra, hogy a csatorna tetején ugorjanak bele a piacba, lehetőleg komoly tőkeáttétellel. Ők aztán ilyenkor remek likviditást adnak azoknak a nagybefektetőknek, akik az ő lemészárlásukban találnak komoly volumen beszállót. Ne legyél retail FOMO áldozat, ne vásárold telibe a 44-45k zónát tőkeáttétellel, mert le fognak gyilkolni. A jó beszálló a csatorna alja (33-36k), illetve a konfirmált kitörés a csatorna teteje fölé (46k). 44k felett már a csatorna alján belépő swingereket veszed meg, és mész is a vágóhídra, ahol a te stopjaidra és margin callodra éhes nagybefektetők várnak éles késekkel.

Pozíciós kereskedésemben én jelenleg 35%-on vagyok. Ez azt jelenti, hogy 35% BTC és 65% cash jelenleg a pozícióm. 36000 körül építettem 15%-ot, aztán 42000 körül adtam hozzá még 20%-ot. Ez most nekem kényelmes, várok és figyelek. Amíg az SMA200 tart, addig csökkenteni nem tervezek. Ha kitörünk az oldalazásból felfelé, akkor emelni fogok. 50% fölé azonban hosszú távú mozgók (SMA50 és SMA128) alatt nem szoktam menni. A jelenlegi pozícióm optimális, ha felfelé indul a piac akkor van egy korai beszállóm, viszont ha összeomlunk az SMA200 alatt, akkor a cash biztosítja a tőkém védelmét, és az esetleges későbbi alacsonyabb beszállót.

Ha kíváncsi vagy napi elemzésekre és meglátásokra tőlem, akkor a Kripto Akadémia discord szerverén és VIP csoportjában megtalálhatsz. Videós elemzéseimet pedig YouTube csatornámon találod, melyet IDE kattintva érsz el.

Jó kereskedést és szép hetet mindenkinek!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img